KD-toppen: ”Yoga är religion och hör inte hemma i skolan”

Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2016-10-20

Tunaskolan i Luleå vill införa yoga och meditation på schemat.

Det har fått kristdemokraten Anette Asplund att gå i taket.

– Jag vill inte att eleverna ska utsättas för något som i längden kan uppfattas som en dold religiös påverkan, säger hon.

En del av Tunaskolans satsning för att främja elevernas fysiska och psykiska hälsa är att införa yoga och meditation på schemat. Aktiviteterna riktas till niondeklassare och är valfria.

Barn- och utbildningsförvaltningen, Balans Kundaliniyogacenter och landstinget ansöker gemensamt om 62 000 kronor till projektet, vilket Norrländska Socialdemokraten var först med att skriva om. Frågan tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott inom kort.

Men redan nu är Anette Asplund, gruppledare för Kristdemokraterna i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen, tydlig med vad hon tycker om idén.

– Jag tycker inte yoga ska förekomma i skolan. Det bygger på buddhism och hinduism, och det ska vi inte införa i Luleås skolor. Jag vill inte att eleverna ska utsättas för något som i längden kan uppfattas som en dold religiös påverkan, säger hon.

”Ens grundläggande syn kan påverkas”

Yoga, meditation och mindfulness är i dag en del av en bred hälsovåg. Många som utövar det gör det utan religiös övertygelse.

– Det förstår jag. Många menar att det bara är tekniker och kroppsövningar och avslappning. Man blir ju inte hindu eller buddist över en natt bara för att man utövar yoga. Men ens grundläggande syn kan påverkas, sakta men säkert.

Anette Asplund pekar till exempel på hur mantran innehåller gudanamn.

– Så det blir en påverkan, om än inte direkt.

Bön och psalmsång

Hon är särskilt kritisk eftersom kristendomens inflytande minskat.

– Vi har ju haft bön och psalmsång i skolan tidigare. Sedan har man plockat bort det och sagt att skolan inte ska ha med religion att göra. Vi har funnit oss i det, säger hon och fortsätter:

– Men så kommer andra religioner smygande in genom yoga och mindfulness. Det blir jättekonstigt. Det finns kristna och säkert också muslimer på Tunaskolan, vad ska de tycka?

Vad tänker du göra för att stoppa det här?

– Jag är ersättare i arbetsutskottet och har inte yrkanderätt i det här läget. Men går det vidare till kommunstyrelsen kommer jag absolut yrka på avslag.

Anette Asplund oroas över att övningarna kommer att spridas till fler skolor.

– I nuläget gäller det inte andra skolor. Men som det står i handlingarna ska projektet leda till att undersöka framgångsfaktorer för att införa yoga. Det kan innebära att det blir fler skolor och det är jag rädd för.

Sekulariserad form av yoga

Marcus Hedström, rektor på Tunaskolan, förstår Anette Asplunds invändning med tanke på yogans ursprung.

– Men det här är tänkt som en sekulariserad form av yoga. Det är också prövat av skolinspektionen 2012, bland annat i Stockholmsområdet. Så det känns tryggt. Det här är inte religion, säger han.

Aktiviteten kommer att ske en gång i veckan inom ramen för "elevens val".

– Vi har inte riktigt någon bild av hur många som kommer att delta, om vi nu får de här pengarna, säger Marcus Hedström.

Han tillägger:

– Det är ytterst viktigt att vi inte har någon religiös inriktning. Det kommer vi också att följa upp.

Följ ämnen i artikeln