Officer berättar: ”Ledsen att jag var ett svin ibland”

Uppdaterad 2017-11-24 | Publicerad 2017-11-23

En officer som vill vara anonym berättar hur han själv medvetet kränkt och förnedrat underlydande.

Men han kom senare till insikt.

– När jag behandlade mina soldater med respekt fick jag bättre soldater och plutoner.

Officeren som vill vara anonym har läst Aftonbladets artiklar om kränkningar inom Försvaret.

En kvinnlig soldat berättade hur hon fick dela sovsäck med sin chef, en manlig officer, och hur hon fått i uppgift att naken förevisa hur man tvättar sig i fält. Andra, både män och kvinnor, har berättat hur de fått ställa sig i givakt nakna under sin grundutbildning och tvingats in i en gemensam fältbastu.

– Tyvärr är det sant som sägs och tyvärr förkommer det i dag, säger officeren. Jag har med mina 40 år i Försvarsmakten sett det mesta och blir illa berörd oavsett vem som kränker vem.

”Utfryst när jag stöttade kvinna”

Officeren berättar att hans första upplevelse kom 1999, då en kvinnlig kollega blev utsatt.

– Hon anmälde och jag stöttade henne. Det kändes som om det var vi mot hela regementet. Det spelade ingen roll att jag var man eller hade högre tjänstegrad än de som tog hans parti – man blev utfryst!

– När till och med regementschefen och personalchefen agerade för att tysta ned allt tappade jag tilltro till vårt interna system att skydda soldater eller medarbetare.

Försvarsmakten har sedan flera år en värdegrund som slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet. Anställda förutsätts följa värdegrunden både i jobbet och på fritiden. Annars kan man bli av med jobbet.

Trots att värdegrunden funnits länge uppger fortfarande 12 procent av kvinnorna i försvaret 2017 att de upplevt kränkande behandling senaste året.

”Förståelse saknas för värdegrunden”

– Problemet är inte värdegrunden utan att den har kommit uppifrån, anser officeren som vill vara anonym. Den är inte framtagen tillsammans med medarbetarna, förståelsen saknas.

– Det är svårt att begära att man skall ändra sig och sitt beteende över en natt för att "chefen" säger det. Det behövs insikt i Dunning–Kruger-effekten.

Den effekten innebär bland annat att den inkompetente också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent.

”Jag har medvetet kränkt”

– Jag kan säga att jag själv har medvetet kränkt och förnedrat människor, i min ungdom, för det var så man gjorde. Det är ingen ursäkt utan bara en torr förklaring.

Officeren säger att han så småningom kom till insikt och behandlade sina soldater med respekt – och fick bättre soldater och plutoner.

– Det var svårt att gå i täten för det arbetet. Man ansågs som svag, beväringsfriare vilket också fick konsekvenser för min egen utveckling - och hamnade alltid några steg under vad jag egentligen presterade.

– Men jag är inte bitter, snarare ledsen att jag var ett "svin" ibland.

Vad var det för kränkningar? Var de riktade också mot kvinnor?

– Jag har aldrig riktat något mot en kvinna. Där gick min gräns.

– Det var annars tillmälen, sexuella anspelningar – ”bög” var favorituttrycket – där man förnedrade soldaten inför andra. Men det förekom också fysisk bestraffning i undantagsfall – så kallad grå bestraffning.

Officeren berättar att soldaten då fick hugga ved eller ”totalt helt meningslösa” uppgifter där det framgick tydligt att det var straff och inte utbildning.

”Ingen anmälde mig”

– Jag har vid tre tillfällen fysiskt burit hand mot soldat/kollega - men ingen gjorde någon anmälan mot mig.

I dag när han tänker tillbaka tar han avstånd från språkbruket.

– Jag har en god vän, tidigare officer, som är homosexuell som jag respekterar och tycker om. Så egentligen var det väldigt konstigt att använda sexuell läggning som tillmäle. Men som jag tidigare sa, så var jargongen då.