Moderaterna kovänder om betygen

Publicerad 2013-02-14

Moderaterna lägger beslag på Folkpartiets profilfråga – skolan.

I höstas kritiserade Moderaterna Folkpartiets förslag om betyg från årskurs fyra.

Nu gör de en kovändning.

Tomas Tobé (M).

På en pressträff idag presenterade Moderaterna ett nytt program för att lyfta den svenska skolan.

I programmet finns ett förslag om att införa betyg redan från tredje klass.

– Anledningen till att vi valt just årskurs tre handlar om att det finns ett tydligt kunskapsmål. Man kan göra en tydlig avstämning om eleverna kan läsa, räkna och skriva. Vi har även ett nationellt prov i årskurs tre, därför tycker vi det är naturligt att ha det från årskurs tre, säger Tomas Tobé.

Tänker om

Men fyra månader tidigare lät det annorlunda.

När Folkpartiet föreslog betyg från fjärde klass i höstas var Moderaternas skolpolitiske talesman Tomas Tobé skeptisk.

- Det är ett stort fokus på kontroll och mer av att mäta elevers kunskaper. Det är i grunden Moderaterna för, men vi tycker väl att vi nu har gjort väldigt mycket av detta med nationella prov och betyg tidigare, och nu behöver vi lägga fokus på hur vi ska få resurserna att fungera bättre i skolan för de eleverna med svaga resultat, sa han till TT i november.

"TT valde ett eget spår"

Tomas Tobé förnekar att han har ändrat sig i frågan om tidigare betyg.

Istället menar han att nyhetsbyrån TT valde att vinkla på ett sätt som framstod som att han var kritisk till Folkpartiets förslag.

– Jag var tydlig med att Moderaterna var beredda att samtala mer med Folkpartiet om det här. Jag sa också i en kommentar till TT, som valde ett eget spår på detta att säga att jag var kritisk till detta, att vi har haft mycket av att vi ska mäta i svenska skolan. Det jag då saknade i förslaget som presenterades den dagen var att man behöver säkerställa att det finns ett särskilt stöd för de elever som inte når kunskapsmålen, säger han.
Vad skiljer Moderaternas skolpolitik från Folkpartiets?

– Jag upplever inte att vi har så stora skiljelinjer. Det finns väl en väldigt välkänd fråga och det är att Folkpartiet vill förstatliga skolan. Moderaterna lägger inget fokus på en organisationsförändring. Vi tycker det är bättre att investera detta i bättre särskilt stöd och hur vi ska kunna gå vidare med bättre karriärsatsningar för lärare, säger Tomas Tobé.

Kritik från flera håll

Tomas Tobé förväntar sig att förslaget om tidigare betyg kommer bli omdebatterat.

Och kritiken mot Moderaternas förslag har inte låtit vänta på sig. Miljöpartiets språkrör, tillika läraren, Gustaf Fridolin är mycket kritisk.

– Alliansen skär i skolan. Sedan bråkar man om hur tidigt man ska börja mäta effekterna av större klasser och färre specialpedagoger. Vore det inte bättre om vi satsade på att ge varje barn tid med sin lärare och det stöd man behöver?, säger Gustaf Fridolin till TT.

Även Lärarförbundet ställer sig undrade till förslaget. En undersökning som Lärarförbundet gjort visar att nio av tio lärare inte hinner med att förbereda lektionerna på grund av allt administrativt arbete. Med betyg från årskurs tre ökar den bördan, menar Lärarförbundet.

– Vi är så tuffa att vi säger att om regeringen vill lägga på lärarna fler arbetsuppgifter, då måste något annat bort och finansieringen garanteras. Vi säger nej till tidigare betyg och fler nationella prov och vill att regeringen skrotar de nationella prov som redan nu ligger i pipeline, säger Eva-Lis Sirén till Svenska Dagbladet.

Miljardsatsning

I Moderaternas skolprogram finns en mängd åtgärder de vill genomföra för att lyfta skolan. Förutom att införa betyg från årskurs tre, vill de att eleverna ska få mer undervisningstid och då med fokus på matematik. Andra delar av programmet är att öka antalet speciallärare i skolan, införa praktik på samtliga gymnasieskolor och erbjuda mer stöd till läxhjälpsorganisationer.

Moderaterna beräknar att detta kommer kosta fem miljarder kronor.

Hur ska det här finansieras?

– Vi har haft en regering som tagit ansvar för statens finanser. När Alliansen väl sätter sig ner med sitt valmanifest då kommer vi bestämma oss för hur mycket vi ska satsa på svensk skola. Jag hoppas att Alliansen kan komma överens om att vi ger ett skarpt vallöfte som landar kring tre miljarder för svensk skola.