Italienskt kaos efter förslag om "apartheid-bussar" för romer

Uppdaterad 2014-11-06 | Publicerad 2014-11-05

Borgmästare: Integration går före rasism

Italiens debatt om romerna blir allt hetsigare.

Sedan en borgmästare föreslagit speciella bussar för romer har en annan anställt romer i sin kommuns skolor.

Resultatet - 40 mammor protesterar.

I snart två veckor har Norditalien skakats av ett förslag som av motståndarna liknats vid apartheid-lagarna i Sydafrika. I centrum står staden Borgaro Torinese norr om Turin som i många år haft flera romska läger.

Stadens borgmästare Claudio Gambino från mitten-vänsterpartiet Demokratiska partiet anser att romerna "plågat oss i över 20 år" och har föreslagit att busslinjen som passerar ett av de största lägren nära floden Stura ska få en parallell tur. Detta för att "garantera säkerheten" för stadens busspassagerare.

Medan de närmare 300 romska familjerna har svarat att de också är människor som ska respekteras har Claudio Gambino fått stöd av högerpopulistiska Lega Nord, av stadens transportråd och av 85 procent som svarat på en enkät i tidningen La Stampa.

På tisdag ska polischefen Paola Basilone utreda ärendet. Under tiden har borgmästaren säkrat att det går  hans väg. En biljettkonduktör har anställts för att kontrollera att alla betalar och busslinje 69 har valts ut att ingå i ett säkerhetsprojekt som innebär att bussen när som helst kan stoppas och kontrolleras.

I motsatt riktning har borgmästaren Giovanni Argiolas i Monserrato på Sardinien gått. Han godkände nyligen genom ett EU-projekt att kommunen anställt åtta romer, bland annat två kvinnor på en skola.

Men anställningarna har, enligt tidningen L´Unione Sarda, mötts av stora protester. I början av veckan tågade 40 föräldrar till stadskontoret och hotade att hålla sina barn hemma från skolan om inte de två romska kvinnorna plockas bort.

Borgmästaren avfärdade hoten med att integration måste gå före rasism och förfärades över att åsikterna bland annat rört hygienskäl, klädkoder och att barnen skulle bli skrämda.

En av kvinnorna som anställts på skolan är sexbarnsmamman och änkan Vasvja Severovic. I en kommentar till tidningen säger hon att det är med avsmak hon följer debatten.

"Man får inte stjäla, det är inte ok att tigga, men om vi arbetar anses det alltså vara ännu värre."

Följ ämnen i artikeln