Facebook utförde jätteexperiment

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2014-06-29

Det sociala nätverket gjorde användare till försökspersoner i hemlighet

Känslor smittar på sociala medier. Hur det går till har Facebook kartlagt genom en hemlig jättestudie. 600 000 användare har blivit försökskaniner – utan att veta om det.

Blir du glad när dina vänner lägger upp bilder på smarriga maträtter och leende barn? Gör berättelser om deppiga och regnfyllda semesterdagar i Norrlands inland dig ledsen?

Det är väl känt att vi påverkas av humöret hos de människor som vi möter i verkliga livet. Facebook ville ta reda på om samma fenomen finns på sociala medier, som tidningen New Scientist först rapporterade om.

Hemligt experiment

För att studera detta så manipulerade ett forskarteam Facebook-flödet för 600 000 användare utan deras vetskap. Under en vecka filtrerades deras flöden: Vissa fick se färre uppdateringar med negativa ord, andra fick se färre positiva inlägg.
Det visade sig att de som fått ett muntrare flöde i större utsträckning själva skrev glada statusuppdateringar.

Fått hård kritik

Facebook har rätt att genomföra denna typ av undersökningar. Alla användare har vid registreringen gett sitt medgivande till att ingå i forskningsprojekt och tester som det sociala nätverket genomför.
Men den hemliga manipulationen har ändå väckt stark kritik. Till och med redaktören för studien har sagt att hon tycker att projektet är läskigt.

Följ ämnen i artikeln