Ing-Britt, 65, varnar för fräcka tjuvar på Ikea

Publicerad 2015-06-09

Två okända personer slog sig ned vid Ing-Britts bord på Ikea-restaurangen i Barkarby i norra Stockholm. Efter fem minuter reste de sig – och hade tagit med sig bordsgrannens väska.

Nu vill Ing-Britt, 65, varna för det fräcka tillvägagångssättet.

– Jag tänker aldrig låta någon sitta vid mitt bord igen.

Ing-Britt hade bestämt sig för att passa på att äta lite när hon var på Ikea i Barkarby i norra Stockholm i måndags. Hon slog sig ned vid ett dubbelbord i restaurangen och började äta. Efter en liten stund kom ett par och frågade om de kunde slå sig ned bredvid.

– Mannen satte sig bredvid mig men kvinnan satte sig mittemot mig. Jag tyckte att det var lite knepigt, för om man är ett par brukar man ju sätta sig mittemot varandra, inte snettemot, berättar Ing-Britt.

Hon avfärdade tanken med att de säkert väntade på en tredje person. Men efter bara fem minuter reste sig paret och gick igen.

– Och de gick inte till restaurangen utan de gick ut. Jag tyckte att de betedde sig lite märkligt.

Handväskan var borta

Efter någon minut frågar en kvinna vid grannbordet om Ing-Britt kände sällskapet hon tidigare satt med.

– Hon sa att hon undrade eftersom hon plötsligt märkte att hennes handväska var borta. Jag trodde inte att det var sant!

Ing-Britt berättar att allt plötsligt blev logiskt. Kvinnan vid grannbordet hade sin väska hängande på stolen, mot den plats där kvinnan i paret hade satt sig.

– Det var därför hon hade satt sig där, mittemot mig i stället för mittemot mannen.

När paret sedan reste på sig hade kvinnan knuffat till stolen vid grannbordet.

– Och det var väl då hon stal väskan.

Vill varna andra

Ing-Britt blev chockad. Hon hade önskat att hon hade tittat lite mer på paret så att hon hade kunnat identifiera dem, eller att hon hade reagerat redan tidigare.

– Det här är det fräckaste jag har varit med om i hela mitt liv.

Nu vill hon varna andra för det utstuderade tillvägagångssättet.

– Man vill ju inte tänka illa om människor eller vara misstänksam, man vill ju lita på andra. Men jag tänker aldrig låta någon sitta vid mitt bord igen.

”50 olika sätt”

Karl-Gustav Olsson, stationsbefäl vid Norrortspolisen, blir inte förvånad över historien. Han känner inte till stölden på Ikea Barkaby i måndags, men säger att den här typen av stölder är vanliga.

– De flesta hotellrestauranger och liknande har problem med det där. Jag gissar att det finns 50 olika tillvägagångssätt – en knyter skorna och nån slår sig ned vid bordet, säger han.

– Det gäller att hålla koll på väskan, använda det sunda förnuftet. De flesta vet ju det här, men jag vet ju också hur verkligheten är.

Samarbetar med polisen

Från Ikeas håll känner man till ärendet och säger att man samarbetar med polisen.

– Vi är måna om att våra kunder känner sig trygga när de är hos oss. Just nu är det ett polisärende så har du fler frågor hänvisar vi till polisen, säger  Daniela Rogosic, PR- och pressansvarig på Ikea Sverige.

Följ ämnen i artikeln