Förre ÖB tjänar miljoner – på försvarsindustrin

Uppdaterad 2015-05-14 | Publicerad 2015-05-13

Förre ÖB Håkan Syrén tjänar miljoner som konsult åt företag i försvarsindustrin.

Samtidigt höjs röster för att införa hårdare karensregler för ex-militärer som blir lobbyister, skriver Resumé.

– Jag tycker inte det vore fel, säger tidigare ÖB:n Johan Hederstedt till magasinet.

När Håkan Syrén 2012 startade sitt företag In General var han fortfarande formellt anställd hos Försvarsmakten. Från att ha varit överbefälhavare mellan 2004 och 2009 gick han till topptjänsten som ordförande i EU:s militärkommitté (EUMC) där hans tre år på tjänsten avslutades i november 2012.

Då inleddes i stället arbetet med In General, som visat sig vara lyckosamt. Under de två senaste åren har konsultföretaget haft omsättning på över 9,3 miljoner kronor. Men själv har han inte tagit ut en krona i lön, enligt Resumé som granskat lobbyism i försvarsindustrin.

Till Resumé uppger Syrén att hans kunder är svenska företag, bland dem sådana som levererar till försvarssektorn och han beskriver sig som ”spindeln i nätet”.

ÖB ifrågasätter

Han anser inte att hans egen väg från tjänst på Försvarsmakten till lobbyism är etisk tveksam.

– Det som är intressant, och det man ifrågasätter, är relationer till industrier av olika slag. Jag har inte sett eller hållit i en materielplan på över sex år. När jag började med det här hade det gått över tre år. När det gäller karantän så uppfyller det alla förväntningar även om den inte är formulerad eller definierad.

Håkan Syrén uppger att perioden i EU skulle kunna ses som karantän då han inte haft kontakter med svensk försvarsindustri eller materielplanering.

Men ex-ÖB:n Johan Hederstedt har valt en annan väg – och vill gärna se att att tydliga karensregler införs.

– När jag avgick som ÖB tyckte jag, av etiska skäl, att det inte passade att jag arbetade för försvarsindustrin. jag hade så nära kopplingar och relationer till befattningshavare där, vd:ar och andra. Man träffas både i officiella och mer sociala sammanhang, säger Hederstedt till Resumé.

Nya regler

En proposition som behandlas av riksdagen kan ge till stånd nya regler, något som förordas av bland andra Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– Man ska inte från en dag till en annan kunna byta sida vid förhandlingsbordet. Det bör åtminstone gå en viss tid efter att man lämnat ett högt offentligt ämbete med de särskilda insikter, kännedom och nätverk som följer med det, säger han till Resumé.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Håkan Syrén.

Följ ämnen i artikeln