Blött krig bröt ut i värmeböljan

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2015-07-02

Försökte starta Sveriges största vattenkrig

Brandsprutor, ballonger och hinkar fyllda av vatten. Ingen gick säker när Sveriges största vattenkrig bröt ut i värmeböljan.

Över tusen människor samlades vid vattnet vid Marenplan i Södertälje på torsdagen. Hälften tar plats i den delvis skuggiga stentrappan för att beskåda spektaklet nedanför. Resten svärmar ivrigt kring en brandpost för att fylla sina vapen med flytande ammunition. På en utskjutning i trappan står en kvinna med rutig badmössa, knästrumpor i regnbågens alla färger och en mikrofon i handen. Hon är Hewan Temesghen, enhetschef för Ung fritid på Södertälje kommun och en av arrangörerna för dagens försök att hålla Sveriges största vattenkrig.

– 5,4,3,2,1, räknar hon ner till de förväntansfulla krigarna.

Största vattenkriget

Sen bryter fullt krig ut. Vatten sprutar, vattenballonger sprängs på redan dyngsura kroppar och tjut av skräckblandad förtjusning fyller den värmedallrande luften. När brandförsvarets vattenspruta sköljer över gyttret av barn – och vuxna – kulminerar en ohämmad glädjen och det finns inte längre några regler.

Om svenska rekordet slagits vet inte arrangörerna på plats. Inte heller på vilket sätt det skulle vara störst. Men det spelar ingen roll.

– Vi är jätteglada. Vi har tur med vädret och det stora engagemanget, säger Hewan Temesghen innan hon slänger sig ut i kriget och snart får en stor hink vatten över sig.

Unga och gamla

Alma Helminen, 2, kommer stapplandes ur klungan med ett leende på läpparna och torkar bort vatten ur ögonen med baksidan av handen. Hon har inte en torr fläck på kroppen, det har inte heller morfar Nicholas Baraza.

– Brorsan är där inne någonstans. Pappa har jobbat, men han är påväg. Han vill inte missa det här, säger mamma Susana Helminen som tagit skydd vid brandbilen tillsammans med Almas lillasyster i barnvagnen.

– Hon älskar det här, hon är en riktig Kajsa Kavat, säger Susana om Alma.

Innanför avspärrningarna rör sig ett gäng målinriktade kompisar som tar vattenkriget på allvar. Adrian Bornani, 20, var den som såg till att kompisarna Erik Forsberg, 18, Anna Forsberg, 18, Karl Forsberg, 18, Amanda Forsberg, 14 och Lisa Rygin, 14 följde med till krigszonen.

– Det var så varmt idag så vi kom för att svalka oss. Det är superkul, värsta kicken, säger Adrian Bornani.

Han knackas på axeln av en brandman som pekar på en kille med vattenpistol och ett busigt leende.

– Kan du ta honom sen, han behöver det, säger Peter Lievenhage.

– Javisst, säger Adrian och gänget ger sig ut igen.

Ingen går säker

Brandmännen Peter Lievenhage och Samori William har stått på en av brandbilarna och styrt vattensprutan. Efter hämndattacker från krigarna på marken är de lika blöta som alla andra. Men de är glada att få visa en positiv sida av Södertälje.

– Det är en mysig stad med mysiga människor. Visst är det krig, men vatten är bättre än något annat, säger Peter Lievenhage.

Och ingen går säker. Brandmän, journalister, mormödrar som sitter på bänkarna och lapar sol och förbipasserande som frågande vänder huvudet mot det lekfulla kaoset. Alla riskerande en svalkande dusch

Följ ämnen i artikeln