Dödsoffren över 7000 – hjälpen dröjer

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-03

Över 7 000 har nu bekräftats döda efter jordbävningskatastrofen. Mer än 14 000 har skadats.

Men krishjälpen tar för lång tid.

– Kläderna på kroppen är det enda vi har, säger Rajam Giri i byn Pauwathok till AP.

Dödssiffran förväntas stiga enormt, uppger Nepals myndigheter.

Antalet döda i Nepal fortsätter att stiga. 7 057 personer bekräftas ha dött och över 14 000 personer har blivit skadade. Samtidigt dröjer hjälpen till nödställda, vilket lett till kritik.

– Kläderna på kroppen är det enda vi har. Resten är begravt under rasmassorna, säger Rajam Giri i byn Pauwathok i Sindhupalchok-distriktet till nyhetsbyråns AP:s reporter.

Vid infarten till byn har invånarna snickrat ihop en skylt från resterna av de hus som rasade i jordbävningen: "VI BEHÖVER HJÄLP". Men först på lördagskvällen – över en vecka efter katastrofen – nåddes byn mil öster om huvudstaden Katmandu av en första hjälpsändning, som organiserats av frivilliga.

– Regeringen har inte lyckats tillgodose alla nödställdas behov, så det är bättre om alla hjälper till, säger en av dem, Supral Raj Joshi.

Tiden rinner ut

En vecka efter jordbävningskatastrofen anses hoppet att hitta överlevande vara ute. Ändå fortsätter räddningsarbetare att gräva fram levande människor. I byn Kerabari har två kvinnor och en man räddats, säger en polistalesman till nyhetsbyrån DPA som Ritzau hänvisar till.

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg är på plats i Nepal och träffade i går 15-åriga Pemba, som är en av de sista människorna som hittats levande i ruinerna av fallna byggnader.

Han överlevde fem dygn under rasmassorna av ett sjuvåningshus – med bara ett paket smör att äta.

Nu måste han klara sig själv, utan någonstans att bo, i ett av världens fattigaste länder.

Tullen fördröjer

Hjälporganisationer har vittnat om stora problem med att nå de tusentals människor som varit avskurna i otillgängliga delar av landet. FN kritiserar även landets tullmyndigheter för att fördröja de hjälpsändningar som flygs in till landet.

– Jag blev extremt oroad över rapporter om att tullen tagit på så lång tid, säger FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, som enligt AFP tagit upp problemet med premiärministern.

Vandrare hittades döda

Regeringstjänstemän uttrycker frustration över svårigheterna att nå ut med hjälpen. Det finns gott om mat i lager, men problemet är bristen på lastbilar och chaufförer.

– Vi har inte möjlighet att transportera förnödenheterna ännu snabbare, säger Shrimani Raj Khanal på Nepal Food Corporation, enligt AFP.

På söndagen meddelade nepalesisk polis att de grävt fram omkring 50 kroppar från ett lavindrabbat område, bland dem flera utländska vandrare. Kropparna har inte identifierats, rapporterar Reuters.