SMHI varnar för höga vattenflöden

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-03-28

Redan översvämningar på flera platser - kolla om du befinner dig i riskområdet

I centrala delarna av småländska Värnamo är man i full färd med att bygga skyddsvallar.

SMHI varnar för höga vattenflöden.

Räkna med kraftiga översvämningar – lagom till påsk.

En översvämmad vägtunnel i Linghem, öster om Linköping i Östergötland.

Snöavsmältningen pågår för fullt och vattenflödena fortsätter att öka i stora delar av landet. Snön smälter så snabbt att vattendragen inte hinner föra undan allt. SMHI har nu utfärdat klass 1-varningar på många platser i Sverige.

Lagan stigit halvmeter

I Värnamo hoppas man innerligt på uppehåll. Man står beredda om Lagan, som går rakt igenom stan, skulle svämma över. Lagan stiger för tillfället med cirka en centimeter i timmen – bara under den senaste veckan har Lagan stigit med en halvmeter. Under söndagen började man pumpa i dagvattensystemet för att hålla undan vattnet från byggnaders källarplan. Räddningstjänsten har även byggt fördämningar.

– Prognosen säger att vi ska nå samma nivåer i nästa vecka som under översvämningarna 2004. Men det beror naturligtvis på hur mycket nederbörd som kommer, säger Anders Nyberg, samordnare för Värnamo kommuns krisberedskap.

Varnar på många ställen

Men det är inte bara här det är stor risk för översvämningar. Vattenflödena fortsätter att öka i stora delar av Götaland där många små vattendrag nått upp eller väntas nå upp i varningsnivå (höga flöden) under de kommande dygnen. För medelstora vattendrag i norra delen av Kalmar län, i östra delen av Västra Götalands län och centrala delen av Jönköpings län väntas flödena nå upp i varningsnivåer under de kommande dygnen.

"Snösmältningen ställer till"

Den kommande veckan ser i nuläget ostadig ut. Under mitten av veckan drar ett nytt snöoväder in över Norrland och på vissa håll kommer det att regna en hel del. Utgångsläget hade kunnat vara bättre, menar SMHI.

– Mildluften håller i sig vilket innebär att snösmältningen påskyndas. Det är ju snösmältningen som tillför mest till vattendragen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHl, till Aftonbladet.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och
Företag

Följ ämnen i artikeln