Babtjenkos död iscensattes med grisblod

Uppdaterad 2018-06-01 | Publicerad 2018-05-31

Det kommer nya detaljer om det fejkade mordet på Arkadij Babtjenko.

Journalisten spelade död, nedsmetad med grisblod, medan hans fru ringde ambulans – i panik.

– I ambulansen gjordes försök att återuppliva mig, berättar Babtjenko.

Den mystiska historien om hur den regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko först rapporterades ha mördats i Kiev – för att dagen efter dyka upp levande på en presskonferens – fortsätter att skapa rubriker världen över.

På torsdagen beskrev Arkadij Babtjenko hur hans död iscensattes.

Han fick lära sig hur man faller som om man blivit skjuten.

När tiden var inne kläddes han i en t-shirt med förberedda skotthål.

Frun var ovetandes om planen, och hörde skott. När hon i panik ringde till polisen spelade Babtjenko död – och låg täckt i grisblod.

– I ambulansen gjordes försök att återuppliva mig men det lyckades inte och jag dog, varpå läkaren konstaterade dödsfallet, säger Arkadij Babtjenko, skriver CNN.

Såg nyheterna från bårhuset

Först när Babtjenko tagits till bårhus och dörrarna stängdes kunde han vakna till liv i gen.

– Jag satt på bårhuset och tittade på nyheterna om min egen död, och fick höra vilken bra kille jag var.

Arkadij Babtjenko flyttade från Ryssland i februari 2017, av rädsla att dödas eller sättas i fängelse på grund av sitt författarskap och regimkritiska journalistik.

Ukrainas och Babtjenkos skäl till fejk-mordet var att det ska ha funnits en mordplan från ryskt håll – något som Ryssland kraftigt tillbakavisar.

Babtjenko har kritiserats hårt för att ha ställt upp på iscensättningen av hans död, som lurade hela världen.

Reportrar utan gränser talar om ”ett informationskrig” och anklagar Ukraina för att undergräva journalisters trovärdighet. OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har anklagat Ukraina för att sprida ”falsk information”.

”Brittisk press – dra åt helvete”

På Facebook har Babtjenko dundrat hårt mot sina belackare, skriver CNN. Som svar på en kritisk kommentar med länkar till brittiska tidningsrubriker svarade han:

– Kära brittisk press, vänligen dra åt helvete. Om ni vill hjälpa mig – ge mig ett brittiskt pass och skydd. Sen kan ni lära mig hur jag ska skydda min familj.

På Twitter sa Babtjenko tidigare i dag att han kommer dö när han är 96 år gammal – efter att först ha dansat på Vladimir Putins grav.

Följ ämnen i artikeln