Debatterade på Youtube

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-07-24

Clinton & Co ställdes mot väggen

Webbaserad Barack Obama, John Edwards och Hillary Clinton var tre av de demokrater som deltog i den Youtube-baserade debatten i natt. I september är det republikanernas tur.

I natt mötte Hillary Clinton sina väljare i tidernas första Youtube-debatt.

Och fick frågan:

– Hur känns det att inte bli betraktad som tillräckligt kvinnlig?

Internetanvändare har de senaste veckorna kunnat lägga upp 30 sekunder långa filmsnuttar med frågor på videosajten Youtube.

Hela den okonventionella debatten – här på militärskolan The Citadel i varma, vackra Charleston på South Carolinas sydkust – kretsade kring 30 sekunder långa filmsnuttar som internetanvändare de senaste veckorna kunnat lägga upp på videosajten Youtube.

CNN ratade svensk

Mer utpräglad direktdemokrati är svår att föreställa sig – i alla fall om man bortser från att medarrangerande CNN sållade bland de inskickade inslagen (och bland annat ratade en fråga från svenske ”Jörn Svensson”, utklädd i en vikingahjälm).

Och nog fick de demokratiska presidentkandidaterna – Hillary Clinton, Barack Obama, John Edwards, Joe Biden, Bill Richardson, Dennis Kucinich, Christopher Dodd och Mike Gravel – svara på frågor som skilde sig avsevärt från professionella journalisters.

Motsättningar på podiet

De avkrävdes raka besked i ämnen som rasmotsättningar, folkmordet i Darfur, homosexuella äktenskap och Irakkriget – en fråga där motsättningarna på podiet, främst om när trupperna ska tas hem, blev särskilt tydliga.

Youtube-grillningen inkluderade också en del mer personligt hållna förfrågningar.

– Hur känns det att inte bli betraktad som tillräckligt svart eller tillräckligt mycket kvinna? löd en av de frågor som riktades till de båda huvudkandidaterna Clinton och Obama.

– Tja, svarade Obama, förr har jag i alla fall sett till att identifiera mig när jag försökt stoppa taxi-bilar på Manhattan.

– Jag kan inte gärna ställa upp som annat än kvinna, konstaterade Clinton,

Spelar en viktig roll

Arrangörerna tror att debatten gjort ett viktigt avtryck.

– Det verkar som att ungdomar som tidigare kanske inte brytt sig om politik gillar den här formen bättre, säger CNN-analytikern William Schneider.

– I så fall kan hela valet komma att påverkas i slutändan.

Tidigare artiklar

Per Bjurman