Elever skickades in på skjutfält

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-28

Lärare tog sig förbi avspärrningarna

Med förbundna ögon skjutsades fem elever från Hagaskolan i Umeå rakt in ett skjutfält. Samtidigt sköt militären skarpt i området.

– Jag blev rädd och förbannad, säger Tomas Wännström, löjtnanten som upptäckte gruppen.

Gruppen skulle ut och orientera när de med förbundna ögon skjutsades rakt in på militärt område där försvarsmakten sköt med skarp ammunition. De två lärarna som var med öppnade en bom som spärrade av vägen.

– Det fanns kättingar och en grov karbinhake på bommen, så man måste gå ur bilen, haka av den och kliva in i sitt fordon igen, säger Tomas Wännström.

Militärt skyddsobjekt

Bommen ska också ha varit skyltad med förbud mot obehörig fordonstrafik och militärt skyddsobjekt.

– Jag såg att de körde mot den och jag trodde att de skulle vända. Hade jag kommit en minut tidigare så hade jag bara sett en buss som körde på allmän väg, säger Tomas Wännström.

Bussen med barnen som lärarna körde hann cirka 800 meter in på området innan militären fick stopp på den med hjälp av signaler och blinkande ljus.

Hur farligt var det att vistas på området?

– Man kan säga så här: Om jag går in på avspärrat område vid fel tid och fel plats så har jag gått färdigt, säger Tomas Wännström.

"Helt fel av dem"

På Hagaskolan säger man till Västerbottens –Kuriren att gruppen var ute för att orientera. Barnen hade förbundna ögon under färden dit för att de inte skulle veta var de var. Sedan skulle de med hjälp av karta ta sig tillbaka.

– Bommen var stängd och öppnades av vår personal, men ingen av dem uppmärksammade att det fanns varningsskyltar på bommen. Det var helt fel av dem att gå in, säger Stig Johansson, rektor på Hagaskolan till VK.se.