”Jättebra att ha ett starkt stöd”

Publicerad 2013-11-12

Birgitta Ohlsson hett namn att ta över efter Björklund

I helgen väljer FP om Jan Björklund som partiledare.

Ändå talas det allt mer om vem som ska efterträda ­honom.

Birgitta Ohlsson är ett av toppnamnen i spekulationerna.

- Det känns jättebra att ha ett starkt stöd, men det är ­inte en aktuell fråga, säger hon i Partiprogrammet.

I centrum. Birgitta Ohlsson, 38, är ett av de hetaste namnen att ta över som Folkpartiets ledare. I dag kan du se hela intervjun med henne i ”Partiprogrammet”.

I helgen samlas Folkpartiet till landsmöte i Västerås. Ett nytt partiprogram ska klubbas igenom och Jan Björklund ska väljas om som partiledare.

En fråga som vägrar lägga sig är den om vem som ska ta över den dag Björklund lämnar posten. Ett av de absolut hetaste namnen är Birgitta Ohlsson, 38, i dag EU- och ­demokratiminister.

Internt provval

Nyligen vann hon över parti­ledare Björklund i partiets interna provval i Stockholm. Det stärkte hennes ställning som kronprinsessa ytterligare.

I helgen uppgav S-källor för Aftonbladet att Löfvens utspel, om att han kan tänka sig regera ihop med C eller FP, snarare var riktat till Birgitta Ohlsson än till Jan Björklund - eftersom S räknar med att FP byter partiledare om alliansen förlorar valet.

I en intervju i ­Aftonbladets Partiprogrammet får Birgitta Ohlsson frågan vad nästa folkpartiledare heter - och hon undviker omsorgsfullt att svara.

”Driver bra åsikter”

- Jag kan bara konstatera att Jan Björklund är ­både kallad, utvald och nästa helg också omvald, så han har ett starkt stöd i partiet, det har han absolut.

Om du skulle få frågan, vad skulle du säga då?

- Det känns inte aktuellt. Jag vet att det är många som tycker att jag driver väldigt bra åsikter och som gillar min politiska profil och det tycker jag känns jättebra, att känna att det är ett såpass starkt stöd för att göra FP ännu mer social­liberalt. Men det är inte en ­aktuell fråga med mig som ­partiledare.