Lurades med bluffmejl på Blocket

Publicerad 2014-05-15

Pengarna i den "säkra betalningen" gick rakt in på bedragarens konto

"Lars" trodde att han gjort allt för att inte bli lurad då han ville köpa en telefon på Blocket.

Men mejlet med informationen om den säkra betalningen var falskt och pengarna gick rakt in på bedragarens konto.

– Vi får vetskap om ett par bluffmejl i veckan och vi är oftast snabba på att agera för att få bort dem, säger Tomas Bäcker, säkerhetschef på Blocket.

"Lars" ville köpa en ny telefon och la ut en annons på Blocket. Han blev snart kontaktad av en säljare som kallade sig för Lena Ohlson och som ville sälja honom iPhone 5 för 3000 kronor. Säljaren föreslog för "Lars" att de skulle använda sig av Blockets tjänst för säker betalning. Ett system som innebär att köparen betalar in pengar men säljaren får inte tillgång till dem för förrän köparen fått varan.

"Verkade säkert för oss båda"

Ett par timmar senare fick "Lars" ett mejl med uppgifter om den säkra betalningen. Avsändaren var svara.inte@blocket.se.

– Det såg väldigt äkta ut, med information om en kod jag skulle uppge och kontouppgifter. Det verkade vara ett väldigt säkert sätt att betala för oss båda, berättar "Lars" för Aftonbladets Brottscentralen.

"Lars" anade ingen oråd, satte in pengarna på det angivna kontot och trodde att han skulle få sin telefon inom några dagar.

Trodde inte det var sant

När telefonen inte dök upp kontaktade Lars företaget som skulle leverera telefonen, bara för att upptäcka att det inte fanns någon leverans bokad i hans namn. Han kontaktade också Blocket som inte kände igen hans ärende och inte heller det mejl han fått om säker betalning.

– Jag trodde inte det var sant när jag förstod att jag blivit lurad, berättar "Lars".

Aldrig blivit lurad tidigare.

För honom är det inte förlusten av pengarna som är det värsta, utan att han blivit lurad. Skammen har gjort att han inte ens berättat för sin familj. "Lars" har i flera år använt sig av Blocket och har aldrig blivit utsatt för bedrägeri tidigare. Han har nu gjort en polisanmälan och hoppas att han genom att berätta sin historia kan varna andra.

– Kan jag bli lurad kan vem som helst bli det, säger han.

Inte ovanligt med bluffmejl

"Lars" är långt ifrån den enda som blivit utsatt för den här typen av bedrägeri.

– Vi får vetskap om ett par bluffmejl i veckan och vi är oftast snabba på att agera för att få bort dem, säger Tomas Bäcker, säkerhetschef på Blocket.

Enligt Tomas Bäcker är det bästa man kan göra för att skydda sig att vara vaksam och aldrig sätta in pengar direkt på ett konto.

– Kolla upp vem som står som avsändare och kolla upp tjänsten. Gör dina efterforskningar före du betalar, säger han.

Lars heter egentligen något annat.