Syrien: Vi låg inte bakom attacken

Publicerad 2013-08-25

USA mobiliserar flottan i Medelhavet - trots att regimen nekar till gasdådet

4 000 drabbades - men ­regimen nekar till gas­attacken.

Nu diskuterar USA och flera andra länder militära åtgärder mot Syrien.

Samtidigt mobiliserar amerikanska flottan missiljagare i Medelhavet.

Läkare utan gränser konstaterar att 355 personer dött i den misstänkta gasattacken i en förort till Syriens ­huvudstad Damaskus, samtidigt vårdas upp emot 3 600 personer för skador som sägs likna sådana som orsakas av nervgas.

Ryssland blockerar

Samtidigt höjs rösterna för kraftfulla åtgärder mot den syriska regimen.

Sedan tidigare blockerar Ryssland militära aktioner i FN:s säkerhetsråd, därmed är de länder som vill agera mot Syrien utlämnade till samtal utanför FN, något som bedrivits de senaste två dagarna.

För samtal

Redan i förrgår begärde Barack Obama in ”alla möjliga planer” från sina rådgivare om Syrien. I går ska han och brittiske premiärministern David Cameron ha diskuterat frågan över telefon. Därefter ska Cameron ha ringt upp Kanadas premiärminister Stephen Harper.

Enligt nyhetsbyrån Reuters övervägs missilangrepp mot Syrien.

”Att Bashar al-Assad har underlåtit att samarbeta med FN antyder att regimen har någonting att dölja”, stod det senare i ett pressmeddelande från den brittiska regeringen.

I går dementerade den syriska regimen anklagelser om att de gasat sin egen befolkning:

- Vi har aldrig använt kemiska vapen i Syrien i någon form över huvudtaget, sa informationsminister Omran al-Zohbi i en lokal tv-kanal.

I dag träffas militära ledare från flera västländer, USA, Jordanien, Turkiet, Saudiarabien och Qatar för att diskutera krisen i Syrien.

- Allt avgörs av vad amerikanerna bestämmer sig för att göra, säger en europeisk säkerhetskälla till Reuters.