Polismannen: Råkade skrika ”horunge” på grund av Aftonbladet

Publicerad 2022-12-28

Polismannen skrek ”ta horungen” när han jagade en 17-åring i Malmö.

Hur orden föll har med Aftonbladet att göra, enligt polismannen.

”När han jagade den här killen så var det horunge som låg närmast på hans tunga” skriver polisregionen till personalansvarsnämnden.

Den 24 september jagar två poliser en 17-åring i samband med ett misstänkt narkotikabrott. Poliserna ropar att 17-åringen ska stanna. Men han fortsätter att springa.

Då ropar en av poliserna: ”Ta han! Ta horungen! Där, där!”

Sekvensen fångades på film och spreds som en löpeld på sociala medier.

En förundersökning om tjänstefel inleddes. Den utredningen har lagts ner. Åklagaren ansåg inte att polismannens handlande varit ”ägnat att kränka målsägandens självkänsla eller värdighet” och därför inte innebar ett lagbrott.

”Varit en internjargong”

Några dagar före julafton skickade polisregion syd in en begäran till myndighetens personalansvarsnämnd om att pröva huruvida polismannen ska ”åläggas disciplinpåföljd för tjänsteförseelse” enligt lagen om offentlig anställning.

I skrivelsen framkommer vad polismannen själv sagt om händelsen.

Polismannen uppger inledningsvis att han så fort han kom in till stationen berättade om blundern för sin gruppchef.

Han förklarar också varför ”horunge” blev hans ordval.

På jobbet hade det nämligen skojats friskt om att en polisstudent skrivit ”grip horungen” på en tentamensfråga, enligt polismannen. Något som kom fram i granskningen av polisutbildningen som gjorts av Aftonbladets 200 sekunder.

”Det har alltså varit en internjargong och N.N. har rannsakat sig själv och kommit fram till att mitt i all stress och desperation när han jagade den här killen så var det horunge som låg närmast på hans tunga, vilket så klart var mycket olämpligt” står det i skrivelsen till personalansvarsnämnden.

Polisregionen konstaterar att polismannens handlande var ”helt oacceptabelt” och ”uppenbart oförenligt” med polisförordningens krav på ett korrekt uppträdande.

Polisregionen anser därför att polismannen ska tilldelas en varning.

Följ ämnen i artikeln