Covid ökar i landet – öppnar covidavdelning och inför munskydd

Uppdaterad 2023-11-10 | Publicerad 2023-11-09

Covidfallen ökar i hela landet och flera regioner agerar nu för att hantera smittan.

I Värmland införs munskydd inom hemtjänsten och i Kalmar har en covidavdelning för äldre öppnats upp.

– Undvik att gå och besöka farmor på sjukhuset nu, säger Gunhild Nordesjö Haglund, chefläkare på Länssjukhuset i Kalmar.

Under en pressträff tidigare i veckan gav Folkhälsomyndigheten sin syn på covidläget i landet. Trenden är tydlig: smittan har ökat stadigt de senaste veckorna.

– Det är förstås i nuläget inte möjligt att säga när den så kallade toppen kommer eller hur långvarig den blir. Men det är mycket som tyder på att den uppgång vi nu ser kommer att hålla i sig och fortsätta, sa Johan Kaarme, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd.

Hemtjänstpersonal rekommenderas att bära munskydd.

Antalet fall ökade med 37 procent förra veckan, en ökning med 37 procent jämfört med veckan innan. Antalet vårdade på sjukhus och i intensivvården är på låga nivåer, men fortsätter att öka.

Men smittspridningen varierar i landet. Bland de värst drabbade regionerna är Värmland. Där vårdades 60 personer för eller med covid-19 på något av sjukhusen tidigare i veckan.

Framför allt är det äldre som blir så sjuka att de behöver vård.

I tisdags höll socialminister Jakob Forssmed och Johan Kaarme, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd pressbriefing om vaccination.

Hög belastning på vården

I onsdags gick regionen ut med en rekommendation om munskydd för hemtjänstpersonal i syfte att skydda personer med hemtjänst. Det eftersom många av fallen kopplas till äldre med hemtjänst.

– Rekommendationen för personalen att använda munskydd är för att skydda just den gruppen som har hemtjänst. Sen kan vi inte utesluta att vi kanske behöver införa det i fler verksamheter, säger smittskyddsläkare i regionen Anna Skogstam.

Rekommendationen gäller november ut.

I Kalmar har man också sett en tydlig ökning. I veckan öppnade Länssjukhuset en covidavdelning för äldre med tio nya platser, något som P4 Kalmar tidigare rapporterat om.

– När vi fick väldigt mycket covidpatienter och har en hög belastning av luftvägssmittor så omvandlade vi en av våra geriatriska avdelningar till en geriatrisk avdelning som vårdar framför allt covidpatienter och tar hand om patienter med andra infektioner, säger Gunhild Nordesjö Haglund, chefläkare på sjukhuset.

Gunhild Nordesjö Haglund, chefläkare på Länssjukhuset i Kalmar, uppmanar folk att undvika att besöka sina äldre på sjukhuset just nu.

Testar inte sjukvårdspersonal

Samtidigt är sjukfrånvaron hög bland sjukvårdspersonalen, något gör läget än mer ansträngt. Hur många som har covid vet chefläkaren inte då man inte provtar personalen enligt gällande rekommendation.

Har du någon uppmaning till folk i dessa sjukdomstider?

– Ja det är det vanliga. Stanna hemma om du är sjuk, sköt handhygienen, hosta i armvecket. Allt det vi lärde oss under covid. Det är luftvägstider och vi ska försöka ta hand om varandra. Undvik att gå och besöka farmor på sjukhuset nu. Vi vill ha så lite besök som möjligt, risken är att man tar med sig smittan in, säger Gunhild Nordesjö Haglund.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm, hoppas att länet ska drabbas mindre hårt av covid denna vända men varnar för att restriktioner kan komma om smittan ökar.

För några veckor sedan drabbades Västernorrland hårt av covidsmitta. Sundsvalls sjukhus gick upp i stabsläge och vissa operationer fick ställas in till följd av de många covidpatienterna. Nu har smittan, som framför allt verkar ha drabbat Sundsvall lokalt, lugnat ner sig igen.

”Besöksförbud är en lågt hängande frukt”

I Stockholm, som ofta drabbats tidigt i andra covidvågor, verkar man ligga efter i smittspridningen denna gång. Men enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, är man beredd på att läget kan ändras snabbt.

Och då kan sjukhusen agera, även Johan Styrud hoppas att man slipper.

– Om vi märker att det går åt fel håll kan vi behöva införa restriktioner igen. Besöksförbud är en lågt hängande frukt. Munskydd är nog också väldigt nära att man kan införa om smittan ökar. Det är en begränsad effekt, men en markering om att man håller avstånd, säger Johan Styrud, som dock hoppas att Stockholm ska slippa en hög smittspridning.

De nya varianterna av covid ska vara mer smittsamma.

I veckan rullades den nationella vaccinationskampanjen ut för det uppdaterade covidvaccinet. Både Johan Styrud och Gunhild Nordesjö Haglund uppmanar folk i riskgrupper att ta covidsprutan.

Covid-19 klassas inte som en samhällsfarlig sjukdom längre och de nya varianterna är mer smittsamma, men mindre farliga. Men för vissa kan sjukdomen fortfarande bli allvarlig.

– Är man riskgrupp eller över 65 år så ska man vaccinera sig en gång till, det är jätteviktigt, även om de allra flesta inte blir särskilt sjuka, säger Johan Styrud.