Detta vet vi om gasläckorna

TT

Publicerad 2022-09-27

Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att "havet bubblar".

Det läcker gas i Östersjön sedan de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck. Det här är vad som är känt kring utsläppen.

Trycket i Nord Stream 2 föll under natten mot måndag från 105 till 7 bar, vilket visar sig bero på läckage. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker.

Läckagen förekommer på tre ställen. Nord Stream 1 har två läckor, varav en i svensk ekonomisk zon ungefär i höjd med Simirishamn. Nord Stream 2 läcker i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Avståndet mellan läckorna i Nord Stream 1 och 2 är uppskattningsvis 75 kilometer, och avståndet mellan läckorna i Nord Stream 1 uppgår till ungefär 6 kilometer.

Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat två kraftiga undervattensexplosioner i området vid läckagen, som även överensstämmer i tid för då läckorna upptäcktes.

Orsaken är inte fastställd. Men enligt flera bedömare beror läckagen sannolikt inte på en olyckshändelse.

Både den svenska och danska regeringen bedömer att det troligen rör sig om medvetna handlingar. Statsminister Magdalena Andersson sade på en pressträff under tisdagskvällen att det troligen rör sig om sabotage. Det är dock inte ett angrepp på Sverige, eftersom detonationerna har inträffat utanför Sveriges territorium.

Bolagen som äger ledningarna inväntar pågående utredning innan de uttalar sig närmare. Utsläppet kan orsaka mindre skador på miljön och få en negativ klimatpåverkan, enligt experter.

Stora mängder har läckt

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.

Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att ”havet bubblar”, enligt Jyllandsposten. Danska regeringen varnar för lokal miljöpåverkan i området kring Bornholm, men det råder ingen direkt fara för invånarna på ön.

Svenska Kustbevakningen som övervakar läckan i den svenska ekonomiska zonen med flyg och fartyg beskriver bubblorna som en undervattensplym som uppgår till cirka 900 meter i diameter.

Omfattande mängder gas bedöms ha läckt ut, men det är oklart hur mycket. Enbart Nord Stream 2 beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Köpenhamn förväntar sig att utsläppet kommer att pågå ”minst en vecka”, tills gasen som läcker ut från undervattensrören tar slut.

Påverkar inte flyget

Läckorna ska inte utgöra något hot mot nuvarande gaslager, då Nord Stream 1 aldrig öppnade efter en planerad stängning för underhåll, som skulle ha upphört tidigare i september.

Ett av läckagen har enligt regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon. Den ekonomiska zonen är ett område som angränsar och ligger utanför Sveriges territoriella vatten. Sverige har suveräna rättigheter att utvinna naturtillgångar i den ekonomiska zonen, däremot har andra stater rätt till bland annat sjöfart och överflygning i zonen.

Sjöfartsverket har skickat ut en navigationsvarning för att handelsfartyg ska hålla sig minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från de skadade ledningarna.

För flyg gäller en säkerhetshöjd på tusen meter, vilket inte påverkar kommersiell flygtrafik som går på betydligt högre höjd. Myndigheten varnar också för explosiv gas i området kring Nord Stream 2.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt avstånd mellan läckorna.

Följ ämnen i artikeln