Slakt av ekologiska nötkreatur minskade

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-08-20

Andelen ekologiskt hållna nötkreatur som slaktas har ökat successivt sedan 2009. Arkivbild.

Slakten av ekologiskt uppfödda nötkreatur minskade under förra året jämfört med 2019, visar statistik från Jordbruksverket.

För drygt tio år sedan utgjorde slakten av ekologiskt hållna nötkreatur knappt 10 procent av den totala slakten av nötkreatur. Med åren har andelen successivt ökat och 2018 kom Sverige för första gången upp över 15 procent.

Förra året minskade dock slakten med två procent jämfört med 2019, visar ny statistik. Totalt uppgick slakten till 21 900 ton.

Även slakten av ekologiska får och lamm minskade medan slakten av grisar och slaktkycklingar ökade.

Leveransen av ekologisk mjölk till mejerierna ökade med nästan fyra procent förra året jämfört med 2019. Den ekologiska mjölken utgjorde drygt 17 procent av den totala mjölproduktionen i Sverige 2020.

Samtidigt som invägningen av mjölk ökade så minskade mejeriproduktionen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter med sex procent 2020 jämfört med 2019.

Invägningen av ekologiska ägg var i stort sett oförändrad mellan 2019 och 2020 – förra året var andelen ekoägg 16 procent av den totala invägningen.

Följ ämnen i artikeln