Nya problem vid Estonia – kabel gick av

Sofie Fogde/TT

Stefan Jerrevång/TT

Publicerad 2022-06-09

Undersökningarna vid Estonia har stött på nya problem. Nu har en nödvändig kabel gått av, vilket betyder att undersökningen står still – igen.

På torsdagsmorgonen gjordes ett andra försök till att sjösätta en specialbyggd undervattensdrönare, en ROV, för att starta fotogrammetrin vid Estonias vrak. Till en början såg allt ut att fungera bra.

– Vi vet att det finns tekniska utmaningar men nu har vi fått ordning på grejerna, sade haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand vid tiotiden på förmiddagen.

Men nu har operationen återigen råkat ut för bekymmer. Tetherkabeln, som fungerar som en slags ”navelsträng” till undervattensdrönaren, har gått av, meddelar TT:s reporter ombord på fartyget.

Står stilla

Undervattensdrönaren kontrolleras med tetherkabeln och bilder och filmer matas upp till båten med hjälp av den. Troligtvis har den sugits in i en av båtens propellrar, enligt operatörerna på båten.

– Det här är väldigt ovanligt, men inget oöverkomligt problem. De håller på att laga den för tillfället, säger TT:s reporter.

Däremot vill man inte ge sig ner i vattnet och riskera att samma sak händer igen innan man vet hur man kan undvika problemet. Därför vet man inte heller hur långt uppehållet blir.

Problemet inträffade omkring klockan 11 på torsdagsförmiddagen.

Propellrar skapar problem

I tisdags gjordes det första försöket att sänka ner undervattensdrönaren, men då fastnade den under fartyget bara några minuter efter sjösättningen. Motgången ledde till en dags försening.

Expeditionens fartyg har fyra propellrar som hjälper det stå stilla. Dock bidrar de tydligen till starka strömmar. De ledde till att hela drönaren sögs med i tisdags och det är sannolikt att samma sak nu hände med tetherkabeln.

Men tidigare i morse kunde drönaren förse båten med nya bilder av vraket. Då befann sig drönaren på 68–70 meters djup. Enligt Jonas Bäckstrand var sikten god.

Fotograferar hela vraket

– Vi förväntar oss inga revolutionerande uppgifter. Vi jobbar systematiskt med att fotografera hela fartyget för att inte missa något. Bilderna analyseras senare, sade han.

Fotogrammetri är en teknik där man tar ett stort antal stillbilder som överlappar varandra och som sätts samman till en tredimensionell bild i hög upplösning.

Statens haverikommission och företag specialiserade på undervattensdrönare ska ligga till havs i veckor för att undersöka både vraket och botten som det ligger på.