- Mitt jobb är farligt, men jag måste fortsätta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-10

Världsberömda journalisten Anna Politkovskaja berättar om sitt arbete

MOSKVA

På väg till gisslandramat i Beslan la någon gift i hennes te.

Man ville inte att hon skulle skriva.

Fyra av hennes kollegor har dött men journalisten Anna Politkovskaja fortsätter att rapportera.

– Det pågår krig med svåra följder för tusentals människor. Då är det omöjligt att inte bry sig, säger Novaja Gazetas reporter, till aftonbladet.se.

”Det är omöjligt att inte bry sig - det pågår krig med svåra följder för tusentals människor,” säger Anna Polikovskaja.

Anna Stepanovna Politkovskaja, 47, har bråttom. Hon ska iväg på ett möte för den fängslade förre FSB-medarbetaren Michail Trepasjkin. Han har astma men får ingen medicin i fängelset.

Han blev obekväm när han avslöjade att den ryska säkerhetstjänsten, FSB, var inblandad i bombattentaten mot bostadshus i Moskva hösten 1999. Attentat som dödade minst 100 och som skylldes på tjetjenska terrorister. Händelser som blev början på det andra kriget i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Hotad till livet

Tjetjenien, Tjetjenien. Då skärps Anna Politkovskajas blick och den säger att hon inte tänker ge sig.

– I går kväll satt jag och gjorde en sammanställning från olika källor över hur många människor som försvann i Tjetjenien och Ingusjien under januari och februari. Det var över 100.

Det är också hennes svar på hur hon orkar fortsätta. Det hon skriver om är svart. Hennes syn på hur Ryssland styrs är svart och själv har hon blivit hotad till livet för sitt arbete. På planet ner till gisslandramat i Beslan den första skoldagen hösten 2004 låg det gift i hennes te. Någon ville att hon inte skulle komma fram.

Påverkar inte

– Ja, mitt jobb är farligt. Men det påverkar inte beslutet om jag ska skriva eller inte skriva nästa artikel. Det som bestämmer det är två saker: Hjälper du någon människa genom att skriva den här artikeln, eller kan du få en korrumperad person avskedad om du skriver? Det andra är vetskapen om att vara ensam om en historia. Då är frågan om farlighet inte särskilt viktig.

Anna Politkovskaja är glad och skrattar ofta. Hon skojar om att det är chefen som serverar te i dag när aftonbladet.se:s journalister är på besök på redaktionen i Moskva. Hon skämtar men sjunker i nästa stund ihop av allvar när hon pratar om de fyra kollegorna på Novaja Gazeta som sedan starten 1993 har dött under oklara omständigheter. En av dem blev skjuten i sin port. Nu hänger deras porträtt på en vägg på redaktionen.

– Det är farligt men det är ett sätt att leva. Du vänjer dig.

Människor försvinner

Anna Politkovskaja har arbetat som journalist i 25 år. När hon började var det Sovjetunionen och Aleksander Solzjenitsyn var dissident som tvingades bo utomlands. Sedan kom Gorbatjov och Jeltsin och det lättade ett tag. I dag är Vladimir Putin president, människor försvinner i Tjetjenien men rysk tv visar bara reportage om det tjetjenska fotbollslaget som spelar igen. Vi på tidningen Novaja Gazeta är vår tids dissidenter, säger Anna Politkovskaja.

– Alla som jobbar här inser att vi inte får våra artiklar publicerade i någon annan tidning. Har du jobbat här är du svartlistad som journalist i Ryssland.

Läs mer

Läs mer på Novaja Gazeta

Den 7 oktober mördades Anna Politkovskaja - här kan du läsa en intervju med henne som aftonbladet.se:s reporter Johanna Melén gjorde i våras.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln