Terrorutredning sedan poliser dödats i Liège

Publicerad 2018-05-29

Två poliser och en förbipasserande har skjutits ihjäl i Liège i östra Belgien.

Gärningsmannen dödades sedan av polis som pekas ut som en 36-årig man från Rochefort.

Mannen ska ha varit på permission från fängelset när han utförde dådet.

Enligt tidningen Le Soir ska mannen vid 10-tiden i förmiddags ha stoppats för en rutinkontroll utanför ett kafé i Liège. Av okänd anledning ska han ha tagit ett vapen från en av poliserna och öppnat eld.

Två kvinnliga poliser dog, skriver nyhetsbyrån AFP. Även en passagerare i en bil som körde förbi dödades av skotten.

Mannen ska sedan ha tagit en kvinna som gisslan och gått in i entrén till en skola alldeles intill, där han dock sköts ihjäl av tillkallad polis. Ytterligare två poliser skadades i insatsen.

Oro för terror

Utredningen har redan tagits över av Belgiens federala antiterroråklagare.

– Det finns inslag som pekar i riktningen mot att det här är ett terrordåd, säger Eric Van Der Sypt, talesman för de federala åklagarna, enligt nyhetsbyrån AFP.

I belgisk media pekas gärningsmannen ut som 36-årig man från Rochefort i södra Belgien som gärningsman. Mannen har varit på permission från fängelset sedan i måndags. Han ska länge ha varit känd av polisen, men inte för radikalism, även om han tros ha radikaliserats i fängelset.

Rädslan och beredskapen för terrordåd är stadigt hög i Belgien efter de blodiga dåden i Paris hösten 2015 och i Bryssel våren 2016, som båda utfördes av Bryssel-baserade islamister.

Enligt tidningen La Libre finns uppgifter om att gärningsmannen i Liège ska ha ropat "Allahu akbar" – Gud är stor – strax innan han dödades.

Gisslan oskadd

Kvinnan som togs som gisslan var en städerska på skolan och uppges ha klarat sig oskadd.

"Eleverna är i säkerhet och ingen skadades. Individen har neutraliserats", skriver Hervé Jamar, guvernör i provinsen Liège på Twitter.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon skriver i sin tur att den nationella kriscentralen, IBZ, följer utvecklingen.

"Våra tankar är med offren för denna fruktansvärda akt. Vi håller på att utreda exakt vad som inträffat", skriver Jambon på Twitter.

Premiärminister Charles Michel är samtidigt på väg till Liège för att bekanta sig med situationen på plats.

Följ ämnen i artikeln