Ica-butikens ägare Mikael: Jag är rädd

Publicerad 2018-02-12

Hot, våld, snatterier och rån är en del av vardagen i Mikael Ovrells Ica-butik i Göteborg. Nu larmar han om en ohållbar situation, skriver P4 Göteborg.

– Det har ökat lavinartat, säger Mikael till Aftonbladet.

På Citytorget i Kortedala ligger en Ica-butik som drivs av 35-åriga Mikael Ovrell. Hans familj har ägt butiken i mer än ett halvt sekel, sedan 1952, men nu hotas butikens framtid.

– Brottsligheten började ju öka ungefär för två år sedan, säger Mikael.

Och brotten som Mikael och hans personal utsätts för kan vara allt från stölder och rån till hot och våld. Nu är omfattningen så stor att Mikael har börjat överväga om han över huvudtaget kan ha kvar butiken.

– Jag vill vara en så trygg arbetsgivare som det bara går, säger han och fortsätter:

– Ibland känner jag hopplöshet. Alla åtgärder vi inför, det hjälper inte.

Mikael polisanmäler alla brott till polisen och menar att han har ett bra samarbete både med dem och med vaktbolag, men trots det känner han sig övergiven av rättsväsendet.

– Det finns en lagbok i Sverige som säger att det är brottsligt att stjäla. Då måste det bli en konsekvens om man begår ett brott.

Händer det att du är rädd när du är i din butik?

– Ja, absolut. Att konfrontera brottslingarna gör mig ibland rädd, men också stark.

Föreslår besöksförbud för kriminella

Mikael menar att det är många butiker och kedjor som upplever problem med brottslighet. Och det är en bild som Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, känner igen.

– Det är ett problem att personer som utsätter butiker för brott ändå tillåts komma tillbaka till platsen. I dag går det inte ens i domstol att förbjuda en individ från att återbesöka en butik där han har exempelvis hotat eller slagit personalen, säger Per.

Och just det hoppas Mikael ska ändras, han föreslår att man inför ett besöksförbud för de som begår upprepade snatterier eller andra brott mot en affär.

– Ingen ska behöva ta emot ett hot på sin arbetsplats, säger Mikael.

Per Geijer från Svensk handel berättar att många butiker kontaktat dem och vittnat om en ökad brottslighet – något som Per ser allvarligt på.

– Jag vill uppmana folk att sätta press på sina politiker. Hur ska vi komma till rätta med den typ av brott som folk utsätts för i sin vardag?

Kortedala har varit en trygg plats i Göteborg

Tidigare har Mikael sett Kortedala som en trygg plats. Han har alltid tänkt att han, personalen och hans kunder kan röra sig tryggt och handla i hans butik oavsett vilken timme på dygnet det är. Att det inte längre är så menar Mikael är alarmerande.

– Miljön i en mataffär är en väldigt bra temperaturmätare för hur samhället mår. När brotten ökar i mataffärerna skulle jag säga att samhället mår dåligt.

Men Mikael har bestämt sig för att inte stänga butiken.

– Jag måste fortsätta kämpa, det är aldrig okej att begå ett brott mot någon i min personal eller mot butiken.

Följ ämnen i artikeln