Flygplatsen i al-Hudaydah ”befriad”

Publicerad 2018-06-16

Kriget i Jemen har pågått i tre år.

Senaste veckan rasade strider mellan saudiskledda alliansen och de iranskstödda Huthirebellerna i jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah.

Nu uppger alliansen att flygplatsen i staden är ”befriad” – vilket tyder på att striderna om flygplatsen är över.

I torsdags spelade Saudiarabien mot Ryssland under öppningsmatchen i VM. Saudiarabien torskade med 5–0 mot Ryssland medan landets kronprins Mohammed Bin Salman al-Saud följde spelet från första parkett, småpratandes med Rysslands president Valdimir Putin.

Men i skuggan av fotbollsfebern pågår fortfarande kriget i Jemen och striderna mellan den saudiskledda militäralliansen och de iranskstödda Huthirebellerna har rasat som aldrig förr.

Tidigare i veckan inledde den saudiskledda alliansen en offensiv mot hamnstaden al-Hudaydah, som nu är inne på sin fjärde dag. Staden har varit kontrollerad av Huthirebellerna sedan 2014.

Nu uppger den saudiska militäralliansen att flygplatsen i al-Hudaydah är ”befriad”, vilket tyder på att bataljerna om stadens flygplats är över.

Minst 280 personer befaras ha mist livet under striderna i al-Hudaydah.

Staden har en central roll gällande införsel av livsmedel, varför striderna har inneburit en humanitär katastrof för befolkningen.

FN menar att en hungerkatastrof riskerar att bryta ut om striderna i al-Hudaydah fortsätter. Det skulle innebära att miljontals människor kan mista sina liv.

22 miljoner jemeniter lever på humanitärt stöd och drygt åtta miljoner anses löpa en akut svältrisk.

Följ ämnen i artikeln