”Frige Estelle från monarkin”

Publicerad 2013-02-22

Befria prinsessan Estelle från förpliktelserna och låt henne få en normal barndom.

Det kräver Republikanska föreningen i samband med Estelles 1-årsdag i morgon.

– Det är inte rimligt att hon inte får bestämma över sitt eget liv, säger Mia Sydow Mölleby vid Republikanska föreningen.

I morgon, den 23 februari, är det ett år sedan prins Daniel klev upp framför ett stort pressuppbåd på Karolinska sjukhuset i Solna och deklarerade att Sverige hade fått en ny prinsessa.

I samband med Estelles 1-årsdag går Republikanska föreningen nu ut och kräver att hon borde friges från sina plikter inom monarkin.

– Hon är det enda barnet i Sverige som fötts med ett förutbestämt uppdrag. Vi tycker att hon borde uppfostras och få utvecklas på samma sätt som andra barn, säger Mia Sydow Mölleby, vice ordförande vid Republikanska föreningen.

”Inte rimligt”

Enligt barnkonventionen ska alla barn som föds få leva under lika villkor. Det innebär att själv få välja hur man vill leva sitt liv, med bland annat möjlighet att välja religion och vem man vill gifta sig med.

Republikanska föreningen menar att prinsesstiteln gör det omöjligt.

– Hennes liv är redan utstakat. Hon får inte välja religion, hon får inte gifta sig utan tillstånd och inte heller resa ut ur landet utan att någon godkänner det. Vi tycker inte att det är rimligt, säger Mia Sydow Mölleby.

”Aldrig haft valmöjlighet”

Republikanska föreningen tycker inte att det generellt är synd om kungafamiljen och medger att kronprinsessan Victoria inte verkar ha tagit skada av sitt ämbete.

– Men vem vet vad hon skulle ha valt om hon inte hade fötts in i den titeln. Hon är ju inlärd i sin roll och har ju inte sett något annat. Hon har aldrig haft någon valmöjlighet.

Men är det inte rimligt att prinsessan fostras in i det här när Sverige faktiskt är en monarki?

– Jo enligt ramarna för monarkin är det ju det. Men vi tycker inte att det är en rimlig hållning att vissa barn lever under andra villkor än övriga barn.

Vad tycker ni att prinsessan Estelle borde göra i stället?

– Hon borde själv få välja vad hon vill göra med sitt liv. Vad vet jag, kanske kan hon satsa på att bli president.