Läkaren: Allt ser mycket bra ut

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-14

Fuglesangs flygläkare ser inga problem

HOUSTON

Från Christer Fuglesangs egen flygläkare kommer lugnande besked:

– Allt ser mycket bra ut.

TT träffar Raffi Kuyumjian ett par timmar före Fuglesangs andra rymdpromenad på torsdagen. Han ska strax tillbaka till markkontrollen i Johnson Space Center, där han i princip tillbringar all vaken tid här i Houston.

Doktor Kuyumjian är en medelålders kanadensare som arbetar för den europeiska rymdorganisationen ESA i tyska Köln med uppgift i Texas att övervaka den svenske astronautens hälsa i rymden.

Så kan globaliseringen också se ut, skämtar han.

Talades vid

I våras gav ESA honom uppdraget att se till att Fuglesang var medicinskt och fysiskt välförberedd för jobbet i rymden. Nu sitter han i markkontrollen och arbetar ihop med Nasas läkare.

Varje dag hålls en 15 minuter lång medicinsk konferens där Discoverys befälhavare Mark Polansky rapporterar om besättningens medicinska status.

Efter den första rymdpromenaden satt Fuglesang med i konferensen ett tag.

– Då kunde jag tala med Christer direkt, berättar Kuyumjian.

– Jag kan inte kommentera hans värden närmare på grund av patientsekretessen. Men jag kan i alla fall säga att allt ser mycket bra ut.

Klarar extrajobb

Under rymdpromenaderna kommer data i realtid ner till flygläkarna. Astronauterna har elektroder på sig som mäter hjärtverksamheten. Även syre- och kaloriförbrukning framgår. När Fuglesang arbetar intensivt med armarna ger det utslag.

– Värdena får inte stiga för högt och han ska inte förbruka syre för fort. Det övervakar vi, säger Kuyumjian.

Fuglesang kan få göra en tredje rymdpromenad om Nasa vill åtgärda rymdstationens krånglande solpaneler under den här expeditionen.

Finns det ur medicinsk synvinkel något som oroar med en extra rymdpromenad?

– Egentligen inte. Strålningen är en sak vi tittar på, och hur trötta de är. Men det ska räcka med en vilodag mellan rymdpromenaderna. Så fysiskt krävande är det inte, säger Kuyumjian.

Testas direkt

Fuglesang tar med sig fem dosimetrar tillbaka för senare analys av strålningen. Två bär han ständigt, en på höften och en på ankeln.

I slutet av förra rymdpromenaden registrerades ett utbrott av solpartiklar. Det tar viss tid innan sådan strålning når fram.

– I det här fallet var de redan inne i rymdstationen, så det var inte alls farligt för dem. Även om de varit ute, var strålningen inte farligt hög, säger Kuyumjian, ursäktar sig och rusar i väg till ännu ett långt arbetspass i markkontrollen.

För Fuglesang väntar en medicinkontroll på landningsdagen och en tre dagar senare. Andra forskare kommer sedan göra tester i månader.

Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln