Marie hittade skottrest – i hundens tuggben

Publicerad 2018-08-26

Hunden Daisy låg och tuggade på ett älgben när hon plötsligt spottade ut något hårt. Rester från ett gevärsskott.

– Den hade ju kunnat skära upp tarmarna på henne, säger matte Marie Stålberg.

Det var på onsdagen som Marie Stålberg, 21, från Götene ville ge labradoren Daisy, 2, något gott att tugga på. Hon tinade ett av älgbenen som hon köpt dagen innan på djuraffären och gav till sin vovve.

– Sedan märkte jag att hon spottade ut någonting och tänkte vad fasen är det där för någonting? Så kollade jag och tyckte att det såg ut som rester av en kula. Den satt så långt inne i benet att jag inte kunde se den när jag gav henne det, utan det kom fram först när hon hade tuggat på det ett tag, säger Marie Stålberg.

När Marie bekräftat att Daisy haft rester av en gevärskula i munnen slog oron till.

– Som tur var så spottade hon ju ut den, men hon hade ju lika gärna kunnat svälja den. Då hade hon nog kunnat bli ganska sjuk för den var ju ganska vass. Den hade ju kunnat skära upp tarmarna på henne.

Marie bestämde sig för att dela med sig av händelsen i en hundgrupp på sociala medier, där många medlemmar förfasades över bilderna. Bland kommentarerna påpekar en del att kulrester är något som alltid kan förekomma i vilt.

Men det håller inte riktigt, tycker Marie.

– Det är ju lite skillnad om man köper av lokala jägare, då förstår jag att det kan förekomma, men har man en så stor butik som Arken Zoo så tycker inte jag att det ska finnas i deras produkter. Jag tycker att man kanske borde sätta någon varningstext på, att det faktiskt kan förekomma rester från skott.

Ska inte vara möjligt

Arken Zoo säger att tillverkaren genomför noga kontroller av sina älgben, men att någonting gått snett i processen den här gången.

– Det här är väldigt olyckligt att höra, men viktigt att vi uppmärksammas på detta. Det ska inte vara möjligt att ett skott hamnar hos slutkonsumenten, och vi kommer att vidta alla åtgärder för att förhindra att detta händer igen, säger Annika Lundström, produktchef på Arkens Zoos moderbolag Musti Group.

Vill varna andra

Efter incidenten vill Marie Stålberg uppmana andra hundägare att vara uppmärksamma.

– Det kan ju vara bra att hålla lite mer koll när hunden äter och vara uppmärksam, även om man köper från djuraffären för det kan förekomma även där.

Aftonbladet har sökt tillverkaren utan framgång.

Följ ämnen i artikeln