Världens största bi funnet – efter 38 år

Publicerad 2019-02-24

Ett bi lika långt som en vuxen människas tumme har hittats på en indonesisk ö. Det är första gången som man observerat den gigantiska bi-arten på nästan 40 år.

Man har länge trott att bi-arten Wallace’s giant bee varit utdöd. Nu har den, för första gången på 38 år, observerats på en avlägsen ö i Indonesien, skriver SVT Nyheter. Ett gäng biologer upptäckte en hona i januari efter flera dagars letande.

– Det är ett ögonblick jag aldrig kommer att glömma. När jag kikade in i boet och såg hur det här fantastiska djuret liksom kollade tillbaka mot mig var det otroligt. Jag kunde knappt tro att det var sant, säger fotografen Clay Bolt till kanalen.

Bi-arten mäter ungefär sex centimeter i vingspann och är fyra centimeter lång. Wallace’s giant bee anses vara världens största bi.

Biologernas resa för att se insekten har planerats i flera år.

– Det gick ett rykte på ön att vi kom från ett gruvbolag, vi blev stoppade av ett gäng lokala förmågor på vägen hem och fick förklara oss för dem i nästan en timme. De hade väldigt svårt att tro att vi hade flugit runt halva jorden för att leta efter ett bi, säger Clay Bolt till SVT.

Följ ämnen i artikeln