Dimman tätnar runt brexit

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-02-27 | Publicerad 2019-02-25

Storbritanniens premiärminister Theresa May på toppmöte med EU och Arabförbundet i egyptiska Sharm el-Sheikh.

Spekulationer, rykten och gissningar skapar ännu mer spänning och oklarhet kring hur Storbritanniens utträde hur EU egentligen ska gå till – och när.

Den 29 mars får nu sällskap av slutet av maj och årsskiftet 2020/21 som tänkbara datum för brexit.

Medan premiärminister Theresa May är på toppmöte i Egypten formerar sig det brittiska underhusets olika falanger inför ännu en tung brexitvecka i parlamentet. Sedan May flyttat fram nästa avgörande omröstning om ett utträdelseavtal till senast den 12 mars handlar striden nu om vem som då ska ha överläget och på vilket sätt.

I brittiska massmedier spekuleras friskt i vad som är på gång.

Underhuset ska på onsdag återigen rösta om sin syn på läget just nu. Bland de förslag som väntas bli framlagda finns bland annat krav på att hålla en omröstning om förlängd förhandlingstid med EU om ett färdigt utträdelseavtal inte har accepterats senast den 13 mars.

Perfekt för May?

Förslaget kommer från Yvette Cooper från oppositionspartiet Labour och Oliver Letwin från Konservativa partiet och är framför allt till för att utesluta att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 29 mars.

Det gillas dock inte alls av de mest brexitsugna, som inte vill lämna senare än planerat.

Cooper-planen väntas samtidigt få konkurrens av ett liknande förslag från konservativa ledamöterna Simon Hart och Andrew Percy. Även det går ut på att be om förlängd förhandlingstid, men med ett strikt slutdatum satt till den 23 maj, då årets val till EU-parlamentet inleds.

Båda förslagen kan komma att spela Theresa May perfekt i händerna.

Om Cooper eller Hart får stöd på onsdag hamnar pressen på brexitvännerna. Då står de inför valet den 12 mars att antingen stödja Mays utträdelseavtal eller riskera att processen skjuts upp.

Om varken Cooper eller Hart får stöd på onsdag hamnar pressen i stället hos alla dem som oroas för ett avtalslöst utträde. Då står i stället de inför valet den 12 mars att antingen stödja utträdelseavtalet, eller riskera konsekvenserna av en helt oordnad brexit.

Lång uppskjutning?

Samtidigt är det långt ifrån säkert att EU-sidan rakt av accepterar ett eventuellt brittiskt önskemål om en förlängning. Till tidningen The Guardian har EU-diplomater talat om att man i så fall vill ha en rejäl förlängning, fram till den 31 december 2020 för att undvika att det nuvarande dödläget bara skjuts upp till i vår eller i sommar.

Parallellt hoppas May fortfarande på att diskussioner med EU ska leda fram till någon form av garantier kring utträdelseavtalets så omdiskuterade nödlösning om Nordirland – vilket i sig skulle kunna räcka för att få avtalet godkänt i underhuset.

Nya samtal ska hållas i Bryssel under tisdagen, då May dessutom väntas uppdatera parlamentet om senaste nytt.