Jordbävning utanför Sumatra

Uppdaterad 2012-09-27 | Publicerad 2012-04-16

Strax innan klockan 12, svensk tid, inträffade en ny jordbävning utanför Sumatra.

Skalvet som kändes på Phuket skrämde människor.

Trots att ingen tsunamivarning utfärdades sökte sig många snabbt bort från kusten.

Jordbävningen som inträffade utanför västkusten vid norra Sumatra har enligt amerikanska geologiska undersökningsinstitutet, USGS, ska uppmätts till preliminärt 5,3 på Richterskalan.

Ingen tsunamivarning

Skalvet som har känts på Phuket, i södra Thailand har inte lett till en tsunamivarning uppger engelskspråkiga Phuket gazette.

– Det har inte utfärdats någon tsunamivarning eller evakueringsorder, men vi övervakar fortfarande situationen, säger San Jantharawong som är chef för Thailändska institutionen för förebyggande av katastrofer på Phuket till tidningen.

Myndigheten utreder ännu om det kommer att bli aktuellt med evakuering från ön.

Folk sökte skydd

Enligt thailändska tidningen Phuketwan stängdes vägarna på ön. Men människor som skrämdes av skalvet försökte trots det att söka sig bort från kusten.

Vid halv fyra-tiden, svensk tid, lyftes vägavspärrningarna på den thailändska ön, och trafiken där var stundtals tät, skriver Phuket Gazette.

Efterskalv

Dagens jordbävning bedöms enligt Phuketwan vara ett efterskalv från förra veckans jordbävning utanför Sumatra. Området bedöms vara i nästan samma område utanför den indonesiska ön där det i förra veckan inträffade två stora skalv.