De svarta gör Hillary svår att slå

Hillary Clinton.

Hillary Clintons seger i South Carolina var visserligen väntad. Men sättet hon vann på visade att hon är klar favorit till att ta hem presidentnomineringen.

Clinton krossade Sanders och visade att det är hon som har greppet om de viktiga svarta väljarna.

När Hillary Clinton ställde upp i primärvalen 2008 förlorade hon stort i samma delstat mot Barack Obama. Inför valet i natt var den stora frågan vilken av de två vita kandidaterna, Clinton och Sanders, som de svarta väljarna skulle rösta på.

Svaret blev Hillary.

Åtta av tio svarta röstade på henne, visar de första valanalyserna. Det var en starkt bidragande orsak till att Hillary krossade Sanders.

En storseger var precis vad hon behövde efter en trög inledning av primärvalskampanjen. Clinton vann premiären i Iowa men marginalen var så liten att den knappt gick att mäta. I New Hampshire förlorade hon stort. Segern i Nevada var klar men utan att övertyga.

South Carolina har för första gången sedan primärvalen drog i gång i början av februari gett Clinton rejäl vind i seglen.

Utgången där ses som en indikation på att de svarta i södern till övervägande delen föredrar Hillary framför Sanders. Det borde innebära att hon går in med extra självförtroende till Supertisdagen i övermorgon då ett dussintal delstater röstar, varav hälften i sydstaterna. Clinton väntas vinna stort i Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas och Virginia.

Lägg till det att Clinton leder stort även i Colorado och Minnesota som röstar samtidigt.

Fram till South Carolina var det Sanders som hade valvinden i ryggen. Senatorn från Vermont var outsidern som ingen trodde skulle ha en chans mot den mycket mer namnkunniga Hillary Clinton. Till de flestas förvåning har han gett henne en rejäl match.

Precis som Trump gjort på den republikanska sidan har Sanders utnyttjat den vrede som finns bland demokraterna med politikernas oförmåga att lösa landets problem. Med stagnerande löner hos medelklassen och med en överklass som ständigt berikar sig.

Clinton har etablissemangsstämpeln på sig. Sanders är det nya. Det fräscha. Trots sina snart 75 år.

Än så länge har det räckt långt men Sanders får svårt att nå hela vägen. Det hjälper inte att han har gott om pengar i kampanjkassan och kan stanna kvar i tävlingen länge än.

Hillary Clinton har valmatematiken på sin sida. Hon har redan från början ett försprång genom att så många så kallade superdelegater lovat att lägga sin röst på henne vid partikonventet i sommar. Det är delegater som sitter i partiledningen och vars röster läggs till de som delas ut i primärvalen. Redan där har Sanders en mycket tung uppförsbacke. Det blir inte lättare om Clinton radar upp seger efter seger under Supertisdagen.

Hillary Clinton saknar dock en viktig ingrediens. Passion och entusiasm bland sina väljare. Sanders supportrar älskar sin kandidat. Hillarys är mer njugga. Bortsett från kärntruppen som brukar stå och vifta med Hillaryskyltar framför tv-kamerorna.

Den här gången var det 370 000 South Carolinabor som gick och röstade. Det ska jämföras med 532 000 år 2008 när Obama var hennes utmanare.

De flesta väljare ser Hillary Clinton som en kompetent kandidat men det känner inget för henne.

Kanske ändras det så småningom om hon som förmodat får kandidaturen och ställs mot Donald Trump.

Hittills har hon koncentrerat sina attacker på Sanders. Men efter nattens seger tog hon för första gången sikte på Donald Trump, när hon hånade hans valslogan ”Gör Amerika fantastiskt igen”.

– I motsats till vad som sägs så behöver vi inte göra Amerika fantastiskt igen, sa Clinton. Amerika har aldrig upphört att vara fantastiskt. Men istället för att bygga murar behöver vi riva ner barriärer.

En fingervisning om att hon nu vågar se sig själv som partiets kandidat i hösten val och kanske USA:s första kvinnliga president.