Mystiskt stenklot sägs vara bevis för förlorad civilisation

Uppdaterad 2016-04-12 | Publicerad 2016-04-11

Ett enormt, järnrikt stenklot har hittats i en skog utanför Zavidovići i Bosnien.

Amatörarkeologen Semir Osmanagic – känd som ”Bosniens Indiana Jones” – menar att stenen kan bevisa en förlorad civilisations existens.

Men alla är inte lika övertygade.

Redan 2005 skapade den bosniska arkeologen Semir Osmanagic rubriker, när han hävdade att ett kluster av kullar i utkanten av Visoko nära Sarajevo i själva verket utgjorde platsen för antika pyramider kopplade till underjordiska tunnlar, skriver brittiska The Telegraph.

Kan vara 1 500 år

Nu är Osmanagic – som kallats ”Bosniens Indiana Jones” efter den fiktiva arkeologen med samma namn – tillbaka med ett nytt påstående.

Nyligen hittades nämligen ett stenklot i skogen utanför staden Zavidovići i mellersta Bosnien. Den mystiska stenen sägs innehålla ”extremt höga” halter järn och dateras till över 1 500 år tillbaka i tiden.

Enligt arkeologen, som inte har någon formell arkeologisk utbildning, kan stenen till och med vara det äldsta sfäriska klotet som formats av en människa och utgöra beviset för en avancerad civilisation som gått förlorad.

Hans forskarkollega Sam Osmanagich hävdar i sin tur att det fanns många liknande klot kring utgrävningsområdet långt in på 1900-talet, men att många förstördes på 1970-talet efter rykten om att det kunde finnas guld inuti dem, skriver The Telegraph.

Kritik från utbildade arkeologer

Åsikterna går dock isär påståendena om pyramider har väckt starka reaktioner bland professionella arkeologer.

Antony Harding, president för föreningen European Association of Archaeologists, betecknar enligt The Telegraph utgrävningen som ”en total absurditet”:

– Det pågår en del genuin arkeologi uppe på kullen och jag har förstått att det är medeltida, möjligen från bronsåldern eller romersk tid. Men spekulationer om att det kan finnas en 12 000-årig struktur därunder är komplett fantasi och vem som helst med grundläggande kunskaper i arkeologi och historia borde se det, säger Harding enligt tidningen.

Tidigare i år sa Mandy Edwards vid the University of Manchester's School of Earth i Manchester, England, till MailOnline att stenen som påträffats i Zavidovići kanske inte ens är formad av en människa, utan av naturen med tidens gång.

Följ ämnen i artikeln