Det här är alliansens olika alternativ

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-20

Alliansen saknar tre mandat för att kunna regera med egen majoritet.

Nu måste Fredrik Reinfeldt (M) få med sig Miljöpartiet för att garantera fullt stöd för sina förslag i riksdagen.

– Mitt grundtips är att de ändå sitter kvar som tidigare, och söker stöd i enskilda frågor, säger Björn Johnson, statsvetare på Malmö högskola.

I riksdagen sitter 349 ledamöter med mandat som fördelas efter antalet procent av väljarstödet. Sverigedemokraterna får 20 mandat i riksdagen. Alliansen får 172 och de rödgröna 157. Det ger SD en position som vågmästare, vilket betyder att de kan välja var de lägger sina röster – på alliansen eller oppositionen.

Tre mandat saknas för att alliansen ska ha egen majoritet.

Det här är fyra tänkbara scenarier för vad det kan leda till, med det troligaste först:

Miljöpartiet vägrar att bli ett stödparti och alliansen fortsätter att regera på samma sätt som tidigare, fast i minoritet. I några frågor kommer de att bli tvugna att söka stöd, vilket kan göra det svårt att få igenom vissa sakfrågor.

I den viktigaste frågan för en regerings förtroende – budgetbeslutet – kommer alliansen troligen inte att möta några problem. För att oppositionen ska kunna stoppa ett budgetförslag krävs det att den kan komma överens om en gemensam budget som då får ett större stöd än den de motsatt sig.

– Att Sverigedemokraterna skulle rösta på de rödgrönas budgetförslag är mycket osannolikt, säger Björn Johnson, statsvetare på Malmö högskola.

Alliansen skulle i det här läget förmodligen försöka få in extra mycket politik i sin budget för att få igenom sakfrågor "automatiskt".

Alliansen flörtar helvilt med Miljöpartiet. Alliansen kommer i så fall att behöva ge MP vad partiet kräver. Det kan handla om att ge efter för krav inom miljöpolitiken och sjukförsäkringen. Det kan också bli fråga om ministerposter i alliansregeringen.

Ett parlamentariskt "hoppande" samarbete där man försöker hitta lösningar i konkreta frågor.

Alliansen skulle också kunna acceptera SD som stödparti för att regera i majoritet.

– Det ser jag som helt uteslutet. Det skulle vara att utsätta sig själv för en enorm risk inom alliansen. Man skulle tappa sina egna riksdagsledamöter, som riskerar att bli politiska vildar och byta block. Dessutom skulle man bli rejält bestraffad av väljarna vid nästa val, säger Björn Johnson.

Följ ämnen i artikeln