Svenskar mitt i oroligt Lhasa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-15

Upplopp i Lhasa. Demonstranter kastar sten mot en polisbil. Butiker och bilar stacks i brand när demostrationerna urartade i våldsamma kravaller på fredag den 14 mars. Polis avfyrade tårgas och skottlossning hördes också, enligt pesonal vid amerikanska ambassade.

Läget var spänt i Tibets huvudstad Lhasa på lördagen. Många befarade nya konfrontationer efter gårdagens våldsamma protester då så många som 100 pesoner kan ha dödats.

Ett svenskt par blev vittne till oroligheterna.

På lördagsförmiddagen kom det uppgifter från Tibet om att dödstalen är betydligt större än vad som tidigare sagts. Så många som 100 personer kan ha mist livet i konfrontationerna, rapporterar Sky News.

Christoffer Classon och Johanna Olofsson från Norrköping fanns sent på fredagen på ett hotell i Lhasa, barrikaderat av militären. De väntade på hjälp från myndigheterna tillsammans med ett tiotal andra västerlänningar.

De satt på en hamburgerbar i Lhasa när pansarfordon och lastbilar med kravallutrustad militär rullade in vid lunchtid på fredagen. De lämnade centrum och begav sig till hotellet.

– Demonstranterna förstörde allt de kunde hitta och människor slogs med varandra. Några blev rejält nerslagna av andra som hade järnrör, berättar Christoffer Classon för Norrköpings Tidningar.

– En del personer hade brandbomber och sex eller sju hus på vår gata brann. Huset mitt emot hotellet brann ner till grunden. Huset vägg i vägg brann också, men nu är det lugnt och de ha börjat släcka, säger han.

Många rykten florerade och svenskarna hade svårt att avgöra vad som egentligen hade hänt och om någon hade mist livet.

Vittnar om våldet

Danskan Bente Walle, som intervjuades av nyhetsbyråer efter att ha flugit ut ur Lhasa, vittnade om våldet på gatorna.

– Jag såg en massa människor som var skadade i huvudet, jag såg blod och ambulanser och stridsvagnar och poliser överallt, sade den 58-åriga turisten efter att ha landat i Chengdu.

– Jag var mycket nära det hela när det började. Jag hörde inga skott men jag såg en massa eldar och alla sprang. Min guide sade till mig: ”Vi måste springa”. Någon tog in oss i sitt hus och stängde dörren.

Sedan tog det henne en och en halv timme att ta sig till härbärget. Guiden hjälpte henne dit.

– Det här vill jag inte uppleva igen. Det var väldigt otäckt.

Tibetanerna binder vita bönesjalar på sina dörrar och bilar i hopp om att våldsverkarna inte ska förstöra deras egendom, fortsatte Bente Walle.

De kinesiska medierna uppgav att en uppretad folkmassa angripit regeringsbyggnader, bränt fordon och butiker och kastat sten mot polisen. Kina anklagade tibetanernas andlige exilledare Dalai lama för att ha iscensatt upploppet, något som hans talesman avfärdade som grundlöst.

Turister får vända

Flera researrangörer uppgav att utländska turister inte längre kan resa in i Tibet. Tillstånden har dragits in, sade en privat researrangör till AFP. En del turister som anlände på fredagen tvingades vända tillbaka.

Ytterligare två researrangörer i Chengdu, utgångspunkten för många som vill resa in i Tibet, bekräftade att regionen stängts för utländska besökare.

Kina signalerade inte någon vilja att ompröva sin Tibetpolitik.

”Vi är fullt kapabla att upprätthålla stabiliteten i Tibet”, sade en tjänsteman till nyhetsbyrån Nya Kina, rapporterar Reuters.

Fredliga demonstrationer ledda av buddhistmunkar har pågått i flera dagar i Tibet, i en växande kampanj mot Kinas kontroll över Tibet inför Olympiska spelen i Peking i sommar.

Kina styr Tibet sedan 1950. De protester som nu pågår är de mest omfattande sedan 1989.

Följ ämnen i artikeln