Snart drar tyfonen in över Filippinerna

Publicerad 2014-12-06

Tyfonen har nått land.

Flera områden i Filippinerna har fått störningar i form av icke-fungerande elektricitet samt översvämningar.

Och det väntas bli värre under natten till söndagen.

– Det här bådar inte gott, säger Kari Isomaa, chef för internationella Röda korset i Filippinerna, till Aftonbladet.

Tyfonen Hagupit har nu dragit in över östra Filippinerna och fortsätter på lördagskvällen in över land.

På plats i Manilla finns Kari Isomaa, chef för internationella Röda korset i Filippinerna, med sin personalstyrka i högsta beredskap.

Kommer att beröra många människor

Han och hans kollegor har varit informerade om Hagupits ankomst i flera dagar, ända sedan tyfonen låg cirka 15 000 kilometer ut till havs.

– Vi har haft lång tid på oss att fylla på med vatten, ordna tält och andra förnödenheter. Vi har sett till att ha transporter tillgängliga. Många frivilliga hjälper till med att flytta de nödställda från områden som vi tror kommer att drabbas till säkra områden, säger Kari Isomaa till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi är beredda på att den här tyfonen kommer att dra in över landet med en ganska stark styrka och att den kan beröra väldigt många människor. Sedan har jag personer som har åkt ut till de delar nära havet som vi vet kommer att drabbas. Det har redan börjat bli störningar. I en del områden har elektriciteten försvunnit och det har börjat bli översvämningar.

"Det här är en supertyfon"

Under natten till söndagen förväntas allt att eskalera. Tyfonen kommer enligt Kari Isomaa att finnas kvar i landet i några dagar, förmodligen fram till måndag kväll.

Hur allvarligt är det?

– Det är svårt att förutse. Det här är en supertyfon. Väldigt många människor kommer att beröras på ett eller annat sätt. Det är svårt att säga omfattningen av den. Förra årets tyfonkatastrof finns i färskt minne. Naturligtvis har man fått lite rutin från den och tyvärr verkar det som att den återuppbyggnad som man har gjort i de drabbade områdena från i fjol kommer att drabbas, säger Kari Isomaa.

"Det här bådar inte gott"

Det är ungefär ett år sedan som supertyfonen Haiyan drog in över Filippinerna. Då miste tusentals människor livet. Drygt tusen personer påträffades aldrig.

Att en ny tyfon nu drar in över landet, när det knappt har hunnit återhämta sig sedan den förra, ser man på med allvar.

Kari Isomaa säger att det i nuläget ser ut som att styrkan på Hagupit har blivit svagare. Det innebär desto mer regn, vilket i sin tur sannolikt kommer att leda till översvämningar och jordskred.

– När tyfonen kommer till ett landområde långsamt brukar kraften vara starkare än om den vara virvlar snabbt. Det här bådar inte gott. Våra stationer här mäter att det är en långsam tyfon.

Är du orolig?

– Nej, jag är inte orolig. Inte här i Manila. Det är klart att jag är orolig för människor i kustområdena, som först kommer att drabbas. Jag är bekymrad över hur det kommer att gå. Vi vet att det är en stark tyfon och vi vet att den kommer att ställa till det. Konsekvenserna är jättesvåra att förutse, säger Kari Isomaa och fortsätter: 

– Först nu börjar tyfonen att nå fastlandet. I natt och i morgon tror jag att vi vet mycket mer. Vi försöker att förbereda oss så gott det går. Det är svårt att undvika skador, men främst handlar det om att rädda liv och att vara förutseende.