Gisslan tvingades kontakta medier

Publicerad 2014-12-16

Gärningsmannen tvingade gisslan att ringa radiostationer och skriva facebook-meddelanden.

En gymägare bad om hjälp i en video.

– Han ber bara om en flagga och ett telefonsamtal, det är allt, säger Marcia Mikhael, 42, i klippet som lagts upp av news.com.au.

– Det här är ett meddelande till Tony Abbott. Vi hålls som gisslan här. Brodern har tre krav. Ett är att han vill få en IS-flagga och han kommer då släppa en ur gisslan. Det andra är att medierna ska informera de andra bröderna att inte detonera de två andra bomberna som också finns i staden, det finns fyra bomber totalt. Det tredje att Tony Abbott kontaktar honom på något sätt och han kommer då släppa fem ur gisslan. Vi förstår inte varför hans krav inte tillgodosetts, de är inte oresonliga. Han ber bara om en flagga och ett telefonsamtal, det är allt.

Skrev på Facebook

Orden kommer från Marcia Mikhael. Till vardags äger hon ett träningscenter och har tidigare jobbat inom polisen. Hennes kontor ligger precis intill Lindt's chocolate place och på måndagen skulle hon köpa kaffe när en man klev in med ett gevär.

Gisslantagaren tvingade Marcia att spela in en video med ovanstående meddelande. Hon tvingades också skriva på Facebook:

”Två ur gisslan kommer släppas om politiker säger till medier att det här är en att attack av Islamiska staten i Australien”.

Tvingades ringa radiopratare

Radioprataren Ray Hadley fick ta emot flera samtal från personer ur gisslan. Efter det första samtalet, i vilket en ur gisslan framförde gisslantagarens krav att få prata med Australiens premiärminister Tony Abbott i sändning, ringde han polisen.

– Jag försöker göra ett radioprogram, jag är ingen förhandlare, sa Hadley till polischefen Andrew Scipione.

Samtidigt som polisen skickade en förhandlar till Hadleys radiostation förklarade han för sina lyssnare att han pratat med en ur gisslan, rapporterar tv-kanalen 9 News.

– Målet är att få ut de här människorna säkert, sa Hadley.

I tre till fyra timmar satt Hadley tillsammans med en förhandlare från polisen och kommunicerade med personer ur gisslan som hörde av sig, både över telefon och genom textmeddelanden.

Hadley pratade vid tre tillfällen med en ung man som vid ett tillfälle var så skärrad att han tvingades lägga på hastigt. Radioprataren kontaktades också av mamman till en ur gisslan.

– Jag såg det på nyheterna... men tänkte inte mer på det tills att jag fick ett meddelande från min son. Sen skickade han, ”jag är okej mamma, kan inte prata”, och inget mer, sa mamman till Hadley under sändning.

”Hagelgevär mot mitt huvud”

Under måndagen lyckades flera personer fly ut från kaféet. Vid ett tillfälle lyckades fem personer fly genom en nöddörr. En ur gisslan berättar att gisslantagaren reagerade mycket kraftigt vid tidpunkten.

”Om någon annan flyr, då dör någon”, ska han ha sagt, enligt den 19-åriga man som suttit gisslan och berättade om händelsen för australiska Daily Telegraph, samtidigt som han fortfarande var kvar inne i kaféet.

19-åringen beskriver att han vid ett tillfälle haft ett vapen mot sitt huvud.

– Jag har haft ett hagelgevär mot mitt huvud och allt han vill är att de ska möta hans krav. Vi är alla rädda. Jag tror inte att du någonsin behöver ha fått ett hagelgevär mot ditt huvud, sa han över telefon och fortsatte:

– Ja, vi behöver hjälp. Men det händer bara om kraven möts. Vi har blivit behandlade väl.