Två personer testas i Danmark

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-26

Anna Liza Manlutac i County of San Diegos laboratiorium i USA undersöker prover efter spår av influensasmitta.

Paniken efter fågelinfluensan har gjort världen väl förberedd att hantera svininfluensan.

Det säger Dr Keiji Fukuda, toppchef inom FN:s hälsogren.

Men världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att viruset kan mutera och bli dödligare.

Under måndagen rapporterade Danmarks radio att en kvinna lagts in på sjukhus för observation för misstänkt svininfluensa.

Mexikansk polis med ansiktsmasker vaktar landets nationalarena för fotboll, som på söndagen stängts på grund av influensautbrottet.

Över 1 600 mexikaner misstänks ha insjuknat i svininfluensan. Det uppgav Mexikos president Felipe Calderon i helgen. Merparten av de drabbade har fått lindriga och långt i från dödliga symtom.

Samtidigt har den nya virusstammen hittats i 22 döda kroppar och det finns misstankar att sjukdomen totalt vållat 81 dödsfall. Samtliga i Mexiko.

Världens hälsoorganisationer förbereder sig för värsta tänkbara scenario men det kommer även lugnande besked från vissa håll.

Enligt Dr Keiji Fukuda, högt uppsatt chef inom FN:s hälsogren är världen bättre förberedd än någonsin för att möta ett nytt virus. Anledningen stavas fågelinluensan, rapporterar BBC.

Många nya fall

Rädslan världen över för ett pandemiskt och dödligt virus gjorde att de flesta länder producerade och bunkrade Tamiflu och andra virusmediciner. De kan sättas in och dämpa eventuella virusutbrott världen över.

Samtidigt rapporteras ständigt nya virusfall in från hela världen.

Det senaste landet i raden att meddela en bekräftad virussmitta är Kanada där sex fall har bekräftats. Samtliga med milda symtom.

På en presskonferens i Geneve meddelade i går WHO att det finns risk för att viruset muterar till en farligare och mer dödlig variant. Men WHO ser fortfarande inget skäl att höja varningsnivån ytterligare i nuläget.

Misstänkta fall i Danmark

Under måndagen rapporterade Danmarks radio att en ung kvinna lagts in för observation med misstänkt svininfluensa på Hvidovre Hospital.

Kvinna har varit i Mexico och kom hem för en knapp vecka sen, uppger sjukhuset för DR.

Hon har i några dagar haft feber och influensaliknande symptom. Provsvar väntas i morgon.

Två personer i Danmark har tidigare misstänkts ha haft svininfluensa. I det ena fallet har misstankarna avskrivits, medan man fortfarande väntar på provsvar i det andra fallet.

”Vi vet inte vad vi ska tro”

Ännu finns inget vaccin att tillgå men viruset kan bekämpas med konventionella influensamediciner.

I Mexiko blir myndigheternas sanktioner för att försöka begränsa smittan allt hårdare.

På söndagen kom ordern om att tillåta tvångsisolering av misstänkt sjuka. Många mexikaner är oroliga.

– Vi vet inte vad vi ska tro. Sanningen är att regeringen inte säger som det är. Det här är värre än vad vi trodde. Vissa människor tar det här som ett skämt men inte jag, säger mexikanska Carla till BBC.

Pandemi

Pandemi är en epidemi som sprids över stora delar av världen.

Den senaste verkliga pandemin var Hongkonginfluensan, som slog till för över 40 år sedan.

(TT)