Live

Aftonbladet Direkt

  • Fastnålat inlägg

    Israel kallar upp ambassadörer – ska titta på terror-video

    23 maj 11.25
    Noam Bertling

    Israel kallar upp Spanien, Irland och Norges ambassadörer för ett ”tillrättavisande samtal” efter att länderna erkänt Palestina som stat under gårdagen. Det skriver israels utrikesdepartement i ett uttalande.

    Ambassadörerna ska också visas en video från Hamas terrorattack den sjunde oktober förra året.

    Videon ska visa fem kvinnliga soldater bli bortförda och tagna som gisslan.

    Norges utrikesdepartement har kommenterat till VG:

    – Det är sant att vår ambassadör ska på ett möte på det israeliska utrikesdepartementet i dag, säger talespersonen Guri Solberg till tidningen.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • Elliot Morseth Edvinsson
    14 min

    Kvinna försvunnen i Ystad

    Polisen letar efter en försvunnen äldre kvinna i Ystad.

    Kvinnan ska ha försvunnit från Fridhemsgatan i Ystad under natten mot söndag.

    Polisen skriver på sin hemsida att kvinnan tros var barfota och iklädd ett blått och vitt nattlinne.

    Man använder sig av drönare i sökandet. Polisen uppmanar den som sett kvinnan att ringa 114 14.

  • TT
    04.23

    Bombräd mot Charkiv skadade över 50

    Ett fem våningar högt bostadshus träffades i den ryska attacken mot Charkiv, Ukrainas näst största stad, på lördagen. Bild från den ukrainska räddningstjänsten.
    Ett fem våningar högt bostadshus träffades i den ryska attacken mot Charkiv, Ukrainas näst största stad, på lördagen. Bild från den ukrainska räddningstjänsten. Foto: Ukrainska räddningstjänsten via AP/TT

    Dödstalet efter lördagens rysk bombräd mot ukrainska storstaden Charkiv har stigit till tre och minst 54 personer uppges ha skadats, enligt Ukrainas statliga räddningstjänst.

    En av fyra precisionsbomber träffade ett fem våningar högt bostadshus i centrala Charkiv. Attacken skedde mitt på dagen, räddningsarbetet och sökandet efter skadade fortlöpte under kvällen.

    – Detta är utstuderad terror, sade ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal.

  • TT
    03.48

    Cyberattack drabbar bilhandlare

    Ett mjukvaruföretag i USA, CDK Global, har drabbats av en cyberattack, rapporterar Bloomberg.

    Företaget förser runt 15 000 bilhandlare i Nordamerika med ett program för allt från bilförsäljning till reservdelsordrar – som sedan i onsdags ligger nere.

    Enligt Bloomberg tros östeuropeiska hackare ligga bakom attacken och källor uppger att CDK ska vara berett att betala lösen på ett antal tiotals miljoner dollar för att få tillbaka kontrollen över sitt system.

  • Elliot Morseth Edvinsson
    02.58

    Larm om skottlossning

    Polisen är på plats på Gustav Adolfs Torg i Helsingborg med anledning av en misstänkt skottlossning.

    Polisen fick vid 01.50-tiden flera larm av personer som hört smällar.

    Läs mer här.

  • TT
    02.41

    Öppning i EU:s hotande handelskrig med Kina

    Inför ett hotande handelskrig har Kina och EU enats om att inleda samtal om EU:s föreslagna strafftullar på importen av elbilar.

    EU-kommissionen varslade för knappt två veckor sedan om att strafftullar på upp mot 38 procent på kinesiska elbilar kan bli aktuella.

    Tullarna sade kunna bli verklighet i juli, men Tyskland protesterade och varnade för handelskrig och marknadsisolering. Landets näringsminister Robert Habeck är nu i Kina, där han har försökt gjuta olja på vågorna.

    Det ser ut att ha lyckats. Nu ska Kinas handelsminister Wang Wentao inleda diskussioner med EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.

    – Vi är långt från ett slutmål, men det här är åtminstone ett första steg på en lång väg, säger Habeck i Shanghai till Tagesschau.

    Läs mer här.

  • TT
    01.18

    Populisten Farage i nytt Putin-bråk

    Brittiska Reformpartiets ledare Nigel Farage på kampanjmöte i sin valkrets i Clacton-On-Sea i östra England på fredagen.
    Brittiska Reformpartiets ledare Nigel Farage på kampanjmöte i sin valkrets i Clacton-On-Sea i östra England på fredagen. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

    Nigel Farage har mötts av stark kritik efter en tv-intervju på fredagskvällen. Men trots den storm han skapat står den brittiske högerpopulisten på sig om att EU och Nato provocerade fram kriget i Ukraina.

    Rishi Sunak och Keir Starmer har hittat en gemensam ståndpunkt under den brittiska valrörelsen.

    Såväl den konservative premiärministern som Labourledaren gick under lördagen båda till attack mot Nigel Farage – brexitprofilen som utmanar till höger om Konservativa partiet (Tories) – som i BBC på fredagen sade att Rysslands president Vladimir Putin bara agerade på västs provokationer när han invaderade Ukraina. Delar av skulden ligger på EU och Nato i deras strävan att få in Ukraina och andra östländer i sin gemenskap, påstod han.

    Läs mer här.

  • TT
    00.36

    Två döda i bilolycka utanför Kungsbacka

    Två unga män omkom och ytterligare tre har förts till sjukhus efter att en bil kört in i ett träd på Onsalahalvön utanför Kungsbacka på lördagskvällen.

    Larmet om olyckan kom in vid 20.30.

    Läs mer i Aftonbladets artikel.

  • Linnea Blomberg
    00.23

    Brinnande bil i Norrköping – väg avstängd

    En bil har börjat brinna under färd i närheten av Sikudden i Norrköping.

    – Vi har stängt av vägen i båda riktningarna och arbetar för att släcka branden nu, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Håkan Ljung.

    Ambulans är på plats för att kontrollera eventuella skadade.

    Vägen väntas vara stängd i cirka 20 minuter.

    Vid 00.40 var man klara på platsen.

  • Elliot Morseth Edvinsson
    i går23.52

    Man hittad död på Gotland

    En man har hittats död vid vattnet i Boge, Gotland.

    Enligt polisen ska initiala uppgifter tyda på att dödsfallet inte skett nyligen.

    – Det stämmer. Mannen har legat där en tid, det är svårt att säga hur länge. Men dödsfallet har inte skett idag och inte heller igår, säger Björn Dahlberg, vakthavande befäl på polisen.

    Mannen har ännu inte kunnat identifierats.

    Enligt polisen är det troligt att mannen har flutit i land från en annan plats. Man har i nuläget ingen teori om varifrån.

    Det finns ingen brottsrubricering.

    – Än så länge hanteras som ett dödsfall, säger Björn Dahlberg.

  • TT
    i går22.38

    Läkare skrev ut narkotika till sig själv

    En läkare i Kristianstad skrev ut stora mängder narkotika till sig själv. Nu blir han av med sin läkarlegitimation, rapporterar Kristianstadsbladet.

    Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inledde ett ärende kring mannen hösten 2022. Trots att de försökte kontakta honom vid ett flertal tillfällen fick de aldrig svar.

    Enligt Ivo har mannen medvetet hållit sig undan samt brustit i sin journalföring. Därför menar Ivo att han inte borde fortsätta arbeta som läkare.

  • TT
    i går21.52

    Israeler fortsätter protestera mot Netanyahu

    Demonstranter i Tel Aviv protesterar mot premiärminister Benjamin Netanyahus hantering av Gazakriget och gisslan.
    Demonstranter i Tel Aviv protesterar mot premiärminister Benjamin Netanyahus hantering av Gazakriget och gisslan. Foto: Leo Correa/AP/TT

    Tiotusentals israeler demonstrerar runtom i Israel under lördagen mot premiärminister Benjamin Netanyahus hantering av Gazakriget, rapporterar israeliska medier.

    Demonstrationer mot den israeliska regeringen har pågått i månader. En organisation som stödjer protesterna uppskattar att fler än 150 000 personer deltog i lördagens protest i Tel Aviv – och kallar det den största sedan Gazakrigets start, enligt AFP.

    ”Stoppa kriget” och ”Ta hem dem”, står det bland annat på demonstranternas skyltar. Några har lagt sig ned på marken dränkta i röd färg för att symbolisera ”Israels döende demokrati”.

    De kräver nyval och ett frisläppande av gisslan som togs av terrorstämplade Hamas den 7 oktober.

    På lördagskvällen ägde ytterligare en separat demonstration rum till stöd för gisslan och även den drog tusentals personer.

  • Ellen Sundström
    i går21.05

    Två personbilar i krock

    Två personbilar har krockat i höjd med trafikplats Valdemarsro i Malmö.

    Larmen kom in strax efter klockan 20.

    – Totalt fyra personer ska vara inblandade, säger Filip Annas, presstalesperson på polisen i region Syd.

    Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till platsen.

    – Jag vet inte om någon har skadats eller om någon förts till sjukhus med ambulans. Båda bilarna ska bärgas från platsen.

    Olyckan medför störningar i trafiken.

    – Vid 20:30 var det helt stopp i norrgående riktning, säger Filip Annas.

    På Trafikverkets hemsida står det att vägen är avstängd och att det inte finns någon prognos för när den kan öppna igen.

  • Ellen Sundström
    i går20.13

    Capris vattenproblem löst

    Den italienska ön Capri har sedan i torsdags haft en akut vattenbrist på grund av ett haveri i vattenledningen som försörjer ön.

    Men nu ska problemet vara löst, enligt La Stampa.

    ”Reparationsarbetet slutfördes som planerat. Men när vattenflödet öppnades uppstod tekniska fel som ledde till vattenbrist på hela Capri”, förklarar företaget Gori, som sköter vattenförsörjningen på ön.

  • TT
    i går19.51

    Resebolag hotas med åtal efter dödlig hajj

    Muslimska pilgrimer kring Kaba som står mitt på gården inne i Stora moskén i Mecka. Bilden är tagen den 17 juni.
    Muslimska pilgrimer kring Kaba som står mitt på gården inne i Stora moskén i Mecka. Bilden är tagen den 17 juni. Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

    Egyptens premiärminister Mostafa Madbouly kräver att 16 resebolag blir av med sina tillstånd efter att ha ordnat olagliga resor till Mecka under den muslimska vallfärden hajj.

    Enligt regeringens uttalande kan dessutom ansvariga på bolagen komma att åtalas.

    Totalt har det rapporterats om över 1 100 dödsfall under årets hajj – många av dem till följd av värmeslag. Uppgifter gör gällande att egyptierna stod för 658 dödsfall, varav 630 var oregistrerade pilgrimer.

    Premiärministern kräver även att böter ska utdömas till resebolagen och att pengarna ska gynna offrens anhöriga.

  • Linnea Blomberg
    i går19.22

    SJ-tåg har krockat med en älg

    Strax före klockan 17 på lördagseftermiddagen krockade ett SJ-tåg med en älg, vilket Expressen var först med att rapportera om.

    – Det syntes blod och köttslamsor, säger passageraren Edward Källström till Aftonbladet.

    Läs mer här.



 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

  • i går19.27

    Är det intressant att vi läsare får veta priset per person för en midsommarfest bara för att det gäller hos en influencer?

    Läsvärde?

    /BTh

    bernt_thuresson53

    Hej Bernt! Vi har väldigt många läsare med väldigt olika intressen – och tur är väl det! Av vår statistik att döma var det många som ville läsa den igår. 😄

    Amanda Hällsten
  • i går19.25

    Har ni någon statistik på skjutningar, sprängningar m.m. i år? Jag tycker att jag har läst om nya varje morgon :-(

    Ha en bra dag alla.

    Staffan V.

    Hej! Polisen för statistik över det, som du hittar här! Sen gör vi då och då också sammanställningar över t.ex. dödsskjutningar. Hittills i år har 18 personer skjutits ihjäl, så antalet har minskat jämfört med förra året. Men jämfört med våra grannländer ligger det fortfarande på en hög nivå.

    Amanda Hällsten
  • i går19.22

    Hur har det gått för han som föll från byggställning 20m i Södertälje?

    tommy

    Hej! Enligt polisen ska personen ha fått allvarliga skador i olyckan, men vi har inte fått någon mer information sedan dess.

    Amanda Hällsten
  • i går19.21

    Hur kommer jag in på Aftonbladet Plus. Jag har betalat men vet inte hur jag kommer in. Jag söker en speciell artikel. Hälsningar

    wdb

    Hej! För att läsa plusartiklarna behöver du vara inloggad, och du loggar in med din mejladress och lösenord. Om det inte löser sig kan du ringa vår kundtjänst på 08–725 20 70. De nås på vardagar.

    Amanda Hällsten
  • i går19.19

    Har man hittat pojken som försvann i november från sitt jobb? Någonstans vid Skellefteå. Har försvann med en bil.

    bosse_danielsson_bd

    Hej! Nej tyvärr inte. En större sökinsats genomfördes bland annat i maj, men utan resultat. 💔

    Amanda Hällsten

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.