Stenafärja går mot Nynäshamn för egen maskin

Joakim Magnå/TT

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2022-08-29

Det eldhärjade Stena Scandica tar sig för egen maskin mot Nynäshamn, uppger Sjöfartsverket.

Evakueringen utanför Gotska Sandön avbröts under måndagskvällen efter att besättningen lyckades få i gång den strömlösa färjans motorer.

Fartyget drev måndagskvällen strömlöst söderut mot Fårö och riskerade gå på grund. Men efter att besättningen lyckats starta två av huvudmaskinerna och även fått fäste med ankare var faran för stunden avblåst vid 21-tiden.

Den evakuering med helikopter som inletts till andra fartyg avbröts därför i väntan på bogsering, något som visade sig inte behövas.

– Nu kör de för egen maskin mot Nynäshamn. Runt omkring sig har de bogseringsbåten, kustbevakning, sjöräddningssällskap och Sjöfartsverket, säger Sandra Gilén, presstalesperson vid Sjöfartsverket.

Enligt Sjöfartsverket beräknas färjan med sin begränsade fart anlända till Nynäshamn på tisdagsförmiddagen.

Närmare 300 ombord

Räddningsarbetet försvårades länge av tuffa väderförhållanden, med nordlig vind i upp till 20 meter per sekund.

Av de 299 personerna ombord är 241 passagerare. Innan evakueringen avbröts hade 25 personer flyttats till Gotlandsfärjan M/S Visby som anslutit för att undsätta Stena Scandica. Barn och äldre har prioriterats.

– Vi har inga skadade och det är lugnt ombord, säger Lisa Mjörning vid Sjöfartsverket.

Brand i kylcontainrar

Larmet om branden kom klockan 12.38 på måndagen när färjan var på väg mot Nynäshamn från Ventspils i Lettland. Flera räddningsbåtar, lotsbåtar och helikoptrar skickades då ut.

Enligt Sjöfartsverket var det kylcontainrar på bildäck som brann. Det förekom rök men inga öppna lågor. Färjans egen brandstyrka lyckades få elden under kontroll och släcka den under måndagseftermiddagen.

Fartyget byggdes 2005 men har sedan dess renoverats och byggts om, enligt Stena Lines hemsida.

Följ ämnen i artikeln