Politikernas kalasresa utreds inte

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det blir ingen förundersökning om misstänkt mutbrott med anledning av Ulf Kristerssons (th), Ebba Busch Thors (tv) och Nyamko Sabunis partyresa till Tel Aviv. Arkivbild.
Foto: Marko Säävälä/TT
Det blir ingen förundersökning om misstänkt mutbrott med anledning av Ulf Kristerssons (th), Ebba Busch Thors (tv) och Nyamko Sabunis partyresa till Tel Aviv. Arkivbild.

Det blir ingen förundersökning om misstänkt mutbrott efter att partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) rest till Israel för att fira festfixaren Micael Bindefelds 60-årskalas.

– Det finns helt enkelt inget tjänstesamband, säger chefsåklagare Kim Andrews.

Särskilda åklagarkammaren mottog förra veckan flera anmälningar om misstänkt mutbrott sedan Bindefeld sade sig ha betalat alla gästernas omkostnader.

Men chefsåklagare Kim Andrews, vid riksenheten mot korruption, beslutade på måndagen att inte gå vidare med polisanmälningarna, vilket Expressen var först att rapportera om.

– För att det ska vara mutbrott krävs att den som utövar ett uppdrag tar emot en förmån för utövningen, säger Kim Andrews till TT.

Ingen tjänsterelation

Ett typiskt fall är upphandlingssituationer, exempelvis att en anställd får förmåner privat för att sedan fatta ett visst beslut om en upphandling. Att någon sådan situation förelagat för de politiker som närvarade vid Michael Bindefelds födelsedagsfest i Israel kan åklagaren inte se.

– Det finns ingen tjänsterelation. Det är inget som är knutet till det politiska uppdraget eller till någon anställning de har, eller liknande, säger Kim Andrews.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på mutor och korruption, har tidigare sagt till Dagens Nyheter att åklagare bör titta på fallet.

– Det här är att bedöma som en otillbörlig förmån enligt brottsbalken, ett mutbrott. Den första frågan som man måste bedöma är om de är personliga vänner. Det kan de naturligtvis vara. Han har en stor vänkrets men det kan man ju ha. Är de inte personliga vänner borde de ställa sig frågan vad i hela friden de gör där, sade han till DN.

Behöver inte vara vänner

Kim Andrews säger att det inte är av vikt om de är vänner eller ej.

– Blir man bjuden på fest eftersom man är vän är det ju typiskt sett inte ett mutbrott, men man kan bli bjuden på fest av flera olika skäl. Det är bara brottsligt om förutsättningarna är kopplade till just tjänstesituationen, säger Kim Andrews.

Publicerad: