Koranbrännaren: Jag kommer inte att sluta

Ibraheem Alsalman/TT

Publicerad 2023-08-18

Salwan Momika under fredagens manifestation utanför Irans ambassad på Lidingö.

Trots höjd risk för terrordåd i Sverige till följd av koranbränningar tänker Salwan Momika, som har varit inblandad i de flesta, fortsätta sina aktioner.

– Jag kommer inte att sluta bränna koranen. Jag vill förbjuda den, säger han.

När Säkerhetspolisen i torsdags meddelade att terrorhotnivån höjs från tre till fyra på en femgradig skala angavs koranbränningarna som en av orsakerna till det försämrade säkerhetsläget och den ökade hotbilden mot Sverige.

Men det tycks inte bekymra Salwan Momika, som under uppmärksammade former har bränt och skändat koranen vid flera tillfällen den senaste tiden.

– Jag har inget ansvar i det, säger Momika till TT efter att ha genomfört ännu en manifestation på fredagen.

– Jag följer yttrandefrihetsgrundlagen och den tillåter mig att säga vad jag vill.

”Kristersson har inte läst”

TT: Statsministern har sagt att det som är lagligt inte alltid är lämpligt. Vad säger du om det?

– Det är tvärtom. Statsministern har inte läst koranen och han vet inte vad som står där. Han får säga vad han vill men vi kan också uttrycka oss hur vi vill. Jag kan säga att koranen är en farlig bok.

TT ställer flera frågor om hoten mot svenskar, mot Sverige som land och risken att exempelvis gå Rysslands ärenden genom att försvåra ett Natomedlemskap.

De får alla liknande svar från Salwan Momika.

– Det hänger inte ihop och jag har inget ansvar för det. Jag har yttrandefrihet. Koranen är farlig och jag vill skydda Sverige och dess befolkning.

Anmäld för brott

TT: Du livnär dig på intäkterna från dina live-sändningar där du bränner koraner. Är det en anledning till att du bränner koraner?

– Nej, det stämmer inte. Jag sänder för att utbilda. Alla som stöttar mig gör det av egen vilja.

TT: Är du orolig för din egen säkerhet?

– Ja, det är klart att jag är, men jag måste få uttrycka mig. Yttrandefrihet väger tyngre.

Salwan Momika har anmälts för hets mot folkgrupp. Mot bakgrund av koranbränningarna har regeringen bestämt att utreda om ordningslagen kan användas för att hindra liknande aktioner i framtiden.

Möte med Migrationsverket

I juli inledde Migrationsverket en utredning av Momika, som beviljades treårigt uppehållstillstånd i april 2021. I torsdags kallades han till ett möte med verket som av säkerhetsskäl hölls i polishuset i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt SVT:s uppgifter blev Momika då utfrågad om bilder från hans tid i Irak, där han uppges posera med vapen i militära miljöer. Momika själv nekar till att han deltagit i strider.

– Jag kan bekräfta att mötet ägt rum, men vad som diskuterades är ingenting jag kan gå in på, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket, till SVT.

Följ ämnen i artikeln