Kriminalinspektören bekräftar: Kurdiska räven är ena parten

Silvervargarna inkopplade för att utreda våldsvågen

Publicerad 2023-02-13

Mannen som är känd som ”Kurdiska räven” är den ledande personen bakom ena sidan i den blodiga konflikten.

Det bekräftar Mats Baakki, kriminalinspektör, som utreder brott kopplade till våldsvågen.

– Han och de som är allierade med honom, det är ena sidan i konflikten.

Två sidor som utkämpar en blodig strid, med all sannolikt kopplad till narkotikamarknaden. Så går det att sammanfatta polisinspektör Mats Baakkis ord om den pågående konflikten i Stockholmsområdet, som renderat ett stort antal skjutningar och sprängningar sedan nyårsafton.

PLUS: Så styr ”Kurdiska räven” gängledarna i Stockholm

På den ena sidan i konflikten står den internationellt efterlyste man som brukar kallas ”Kurdiska räven”.

– Ja, så är det. Han och de som är allierade med honom. Det är ena sidan i konflikten, säger Mats Baakki, kriminalinspektör vid regionala utredningsenheten i Stockholm.

Den andra sidan är det kriminella nätverket i Dalen i södra Stockholm.

– Den kriminella organisationen där har ju funnits länge, i och kring det området. Men det är helt andra människor där nu än vad det var tidigare, Säger Mats Baakki.

Privat

De två sidorna attackerar varandra i en konflikt som polisen inte helt har grepp om, men som man är säker på handlar om narkotikaförsäljning på något sätt.

– Vi har inget direkt huvudspår, med sannolikheten är att det rör narkotikamarknaden. Det är en huvudhypotes. Sen tror jag inte att Sundsvall är huvudspåret i det, som vissa menar att det skulle vara. För marknaden i Stockholm är betydligt större än vad den är i Sundsvall, säger Mats Baakki och fortsätter.

– Narkotika i botten, det är det nästan alltid med konflikterna vi har nu. Men mer specifikt vad konflikten handlar om är svårt att säga.

Den gängkriminelle knarkkungen ”Kurdiska räven” pekas ut som den ena parten i konflikten.

Tar hjälp av pensionerade poliser

För att snabbare kunna utreda den stora mängden brott som tros höra samman har polisen samlat ett 40-tal pågående ärenden på regionala utredningsenheten på Kungsholmen i Stockholm.

– Vi har samlat ihop väldigt många utredare och sitter tillsammans. Vi ser att vi har en jättestor vinning i det, att vi kan samverka och snabbt dela information mellan olika ärenden. Det gör att vi lättare få fram spår och ser hur de hänger samman, säger Mats Baakki.

Han förklarar att en stor del av informationen som binder samman ärendena kommer från beslagtagna mobiltelefoner som man tömmer på innehåll och analyserar.

– Det är där vi hittar väldigt mycket information som tar oss framåt.

Bland alla utredare som jobbar samlat finns de så kallade Silvervargarna, pensionerade poliser som hjälper till med att utreda brott. I normala fall är Mats Baakki förundersökningsledare i gruppen.

– De är i synnerligen hög grad med och jobbar i det här. Det är nio pensionerade poliser som ingår i gruppen.

”Utnyttjar de här unga personerna”

Flera av de inblandade i våldsdåden har varit väldigt unga. Några under 15 år. En stor del av de inblandade unga har också en bakgrund på HVB-hem.

Den sammansatta gruppen på utredningsenheten tittar på sambandet mellan HVB-hemsplacerade barn och rekrytering till kriminella gäng, men har ännu inte landat i någon slutsats mer än att en rekrytering pågår.

– Det kommer att ta ett tag att rota igenom det ordentligt. Vi samverkar både med skola och socialtjänsten för att se om det finns något samband, för att få stopp på rekryteringen. Hur de går till väga och hur kontakterna knyts, där är vi inte framme än, säger Mats Baakki.

Att kriminella använt sig av unga i spannet 15–18 år har varit känt under lång tid.

– Man utnyttjar de här personerna, så är det. Det har varit så under en längre tid.

Polis på plats på Södermalm efter en explosion den 17 januari.

De senaste veckorna har det varit något färre våldsbrott än under den mest intensiva perioden i januari.

Varför arbetar polisen inte alltid som man gör nu?

– I Stockholm bedrivs utredningsverksamhet mot grova brott på fyra ställen, vi har tre polisområden och regionala utredningsenheten. Man har haft svårt att fördela personal mellan eftersom det är olika ägare av personalen, för att förenkla det lite. Alla vill behålla lite av sin lediga personal, som just nu inte har något på sitt bord, om de skulle få ett nytt mord eller liknande, säger Mats Baakki.

Han menar att det är en inbyggd svårighet i polisorganisationen.

– Det är bra med lokal förankring, som GW säger. Men när man sprider ut personal såhär så blir det svårigheter när fördelningen blir ojämn. Har man det samlat på ett ställe så blir det enklare.

Sprängning vid ett kontorshus i Kista den 18 januari.