Amerikanska soldater kan placeras i Sverige

Publicerad 2023-01-10

SÄLEN. Sverige fördjupar försvarssamarbetet med USA.

Något som kan innebära att amerikanska soldater stationeras på svensk mark.

– Det är ett sätt att få snabbare stöd i händelse av krig och kris, säger försvarsminister Pål Jonsson till Aftonbladet.

Avtalet som går under namnet Defence cooperation agreement, DCA, har redan implementerats av grannlandet Norge, och i höstas bestämde sig även Sverige för att följa efter.

– Det har ytterst gjorts möjligt genom att vi nu har ”invitee-status” och har en gemensam försvarsplanering med Nato, säger Pål Jonsson.

Hur kommer det här samarbetet se ut?

– Vi kommer att underlätta för amerikanska styrkor att verka i Sverige genom att se över deras juridiska status här. Sedan kan det bli aktuellt med förvaring av amerikanskt materiel i Sverige, säger han.

USA kan få baseringsområden i Sverige

Enligt försvarsministern kan det bli aktuellt med militära baseringsområden likt i Norge där 700 soldater från amerikanska förband roterat.

– Vi skapar bättre förutsättningar för att få stöd från USA i händelse av kris, krig eller väpnade attacker, säger han.

Jonsson säger dock att det inte finns några planer på upprätta permanenta amerikanska baser i Sverige.

– Det finns inga permanenta amerikanska baser i Estland, Lettland eller Litauen heller. De har haft amerikanska förband som roterat. Vi skapar nu förutsättningar för roterande förband sedan om det blir så, det är en politisk fråga.

Tycker du att det vore bra att ha amerikanska soldater i Sverige?

– Vi har övningsverksamhet med USA i Sverige som är mycket omfattande. Vi är väldigt tacksamma över att USA ökat sin militära närvaro i Europa, det är bra att ha stabiliserande krigsavhållande krafter här efter Rysslands invasion av Ukraina.

Amerikanska bombplan i Norge

I Norge, där DCA-avtalet redan är i bruk, placerade USA i fjol ut två B-1B Lancer bombplan, vilket väckte ilska i Ryssland.

Vilken typ av amerikansk materiel som kan placeras i Sverige är för tidigt att säga, enligt försvarsministern.

– Det är något vi får återkomma till när avtalet är klart. Det kan handla om frågor som rör markstridskraft, luftstridskraft, ammunition, plattformar och olika system. Jag kan hänvisa till Norge som har ett sånt avtal på plats.

Överbefälhavare Micael Bydén välkomnar beslutet om fördjupat försvarssamarbete med USA.

– DCA är ett mycket djupare avtal än det vi haft tidigare och det är fler saker som ska in. Det kommer att hjälpa oss att jobba tillsammans på en rad områden, oavsett om det är övnings- eller skarp verksamhet. Det är välkommet och något vi behöver för att ta nästa steg, säger han.

Vore det bra att ha amerikanska soldater stationerade här?

– Det är ytterligare något som skulle kunna finnas i avtalet, men det behöver fattas politiska beslut. Det handlar om att ha förutsättningar för det. Det behöver inte vara permanent närvaro, i Norge har de dedikerade amerikanska förband som kommer och övar regelbundenhet. De har redan utrustning och materiel på plats för att kunna verka i den miljön, säger han och fortsätter:

– Det är kallt och snöigt här och om man då har förband som kommer från en plats i USA där det både är varm och torrt då, kan det vara bra att ha utrustning på plats.