Kullgren: Kor är levande beredskapslager

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-06-21

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren. Arkivbild.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vill öka den svenska animalieproduktionen, trots att nya näringsråd uppmanar människor att äta mindre kött.

– Kor är vandrande, levande beredskapslager, säger han.

Under tisdagen presenterades Nordiska ministerrådet nya näringsrekommendationer, som är den vetenskapliga grunden för de svenska kostråden.

Ett av råden är att vi behöver äta mindre rött kött, av både hälso- och miljöskäl.

– Den här forskargruppen har fått ett uppdrag att ta fram rekommendationer både utifrån hälsa och miljö och det ska inte kastas någon skugga över dem för att de gjort vad man bett dem om, inleder Peter Kullgren.

Öka köttproduktionen

Men gruppen har enligt ministern inte vägt in beredskap – hur länderna ska klara av att säkra mat i kris och krig.

– Animalieproduktionen i en svensk kontext är viktig för livsmedelsförsörjningen. Den är viktig för vårt lantbruk. Det är den aspekten primärt som både vi och andra lyft, säger Kullgren.

– Kor äter gräs, de är vandrande levande beredskapslager och något som vi har väldigt bra förutsättningar för att producera i Sverige. Där vi har vall är det oftast svårt att odla något annat.

Den samlade forskningen pekar på att västvärlden behöver äta mindre kött för att nå klimat- och miljömål, men Kullgren pekar snarare på att animalieproduktionen i Sverige borde utökas.

– Jag tycker det är bättre att vi ökar produktionen i Sverige och i sådana fall exporterar mer av vårt kött, som står sig väldigt bra klimatmässigt i jämförelse. Vi har lägst antibiotikaanvändning i vår animalieproduktion i Europa och vi har förutsättningar för att vara ett animalieproteinproducerande land.

”Jag är inget undantag”

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att uppdatera de svenska kostråden utifrån de nordiska rekommendationerna.

I en intervju i samband med att Kullgren tillträdde som minister i oktober så svarade han att han äter kött nästan varje dag.

TT: Har du reflekterat över din egen köttkonsumtion utifrån ett klimat- och miljöperspektiv?

– Proteinet på min tallrik är oftast animaliskt, det kan vara kött, det kan vara fågel, det kan vara fisk, och så är det fortfarande. Men jag tror att jag är ungefär som svensken överlag. Svenskarna äter fem procent mer kött än vad nuvarande rekommendation säger, enligt Jordbruksverket. Så även där ligger vi relativt nära de kostråd som är befintliga i Sverige i dag. Där är inte jag något undantag.