Rådet vid kris: Planera och håll huvudet kallt

Boel Holm/TT

Publicerad 2024-01-14

Ett omfattande strömavbrott innebär att samhället inte fungerar som det brukar, som här på Stockholms central 2022. Arkivbild.

ÖB:s ord om att det kan bli krig i Sverige skapade rusning efter spritkök och vattendunkar. Men minst lika viktigt är att förbereda sig mentalt för hur man ska hantera en krissituation.

Tänk efter i förväg och lägg upp en plan som utgår från ditt liv, råder Jon Svärdhagen, en av författarna till boken ”Alltid före”. Gör inget i panik, men vänta inte för länge med att göra upp en enkel plan – sedan kan du slipa på den över tid.

– Tricket är att göra upp planen, sedan kan du lägga den åt sidan. Det är bättre att göra något nästa vecka som är helt okej, än att vänta in i det sista på något som är perfekt. Den perfekta planen finns inte.

Falsk trygghet

Planen behöver inte vara svårare än att gå igenom hur man skulle klara sig i en situation där samhället inte fungerar som det brukar. Det behöver inte vara krig, utan något mer vardagligt som ett omfattande strömavbrott eller rejält snöoväder. Hur håller du värmen, hur får du mat och vatten? Hur kommunicerar vi och får information? Finns det någonstans där familjen kan samlas om ni kommer ifrån varandra?

Att han en massa mat och utrustning hemma kan vara en falskt trygghet om du inte vet hur den fungerar när det väl gäller, påpekar Jon Svärdhagen.

– Man måste kunna öva och förstå hur det fungerar. Pröva att laga maten du tänkt dig på spritkök. Pröva att använda en hink för att uträtta dina behov.

– Ju mer du har planerat desto lugnare blir du.

Vem är du

Man kan också tänka över vem man är som person i vanliga fall.

– Om vi skulle befinna oss i en krigssituation kommer vi behöva jobba som kollektiv i större utsträckning. Vem ska du då vara? Den som kommer med lösningar eller den som kan vara en bra ledare eller den som är kreativ och tänker utanför ramarna.

Att som ett kollektiv som gemensamt agerar för landets bästa kan kännas avlägset i en tid när så mycket fokus ligger på individen.

– Det är helt okej att förverkliga sig själv också, men vi behöver kunna växla mellan individualism och kollektivism.

Ett bevis för att vi trots allt kan det är hur människor ställde upp under pandemin och hjälpte andra med att handla mat och mediciner. Det är en vetskap som också kan vara en trygghet.

– Vi har ganska goda förutsättningar. Och om vi som nation kliver upp och är mer förberedda blir tröskeln också mycket högre för att ta sig in.