Åklagare om hissolycka: Svårt med identifiering

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-12-19

Fem personer omkomna den 11 december i en allvarlig arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en byggiss rasade 20 meter. Arkivbild.

En dryg vecka efter den svåra hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg pågår fortfarande arbetet med att identifiera de omkomna.

– Det är svårarbetat om jag förstår det rätt, säger åklagare Gunnar Jonasson, som i övrigt är fåordig om utredningen.

Fem personer dog när en bygghiss rasade 20 meter på ett bygge i Sundbyberg norr om Stockholm den 11 december. Polisens tekniker och Statens haverikommission arbetar fortfarande med undersökningar av olycksplatsen, ett arbete som väntas vara klart vid veckans slut.

– Nu pågår nedmonteringen av hissen som ska fraktas iväg för ytterligare undersökningar, säger Gunnar Jonasson, senior åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Händelsen utreds som fem fall av arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död. Det finns i dagsläget inga misstänkta.

Den 13 december utvidgades förundersökningen till att omfatta ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott avseende framkallande av fara för annan. Där handlar det om två personer som var på väg in i hissen när den plötsligt rasade.

Två klarade sig

– När hissen kommer upp till våningsplanet står ett antal personer och köar för att gå in. Två personer blir kvar utanför och innan de hinner gå in så faller hissen, säger Gunnar Jonasson, som tillägger att en tidigare uppgift om att en av personerna hoppat ut inte stämmer.

De båda målsägandena är hörda, enligt Jonasson, som inte utesluter att ytterligare brottsrubriceringar kan tillkomma.

Uppgifter i flera medier gör gällande att de omkomna är en svensk medborgare samt fyra migrantarbetare, däribland en ryss och en ukrainare. Det är inget åklagaren vill bekräfta med hänvisning till att identifiering fortfarande pågår.

Hur kommer det sig att identifieringen tar sådan tid?

– Jag upplever att man från polisens sida försöker göra en seriös identifiering. Det är svårarbetat om jag förstår det rätt.

”Kan inte spekulera”

Förhoppningen, säger han, är att identifieringen ska vara klar under veckan.

Företrädare för hisstillverkaren säger till Sveriges Radio att det saknades bultar på hissen och att detta kan ha orsakat olyckan.

– Jag har också noterat det. Vi jobbar i ett brett spektrum där vi inom sinom tid hoppas kunna klarlägga vad som hänt, men jag kan inte spekulera i dagsläget. Det här är under utredning och jag kan inte bekräfta något alls om felmontering.

Har det gjorts någon inspektion på platsen eller av hissen innan olyckan?

– Det är en sak som är under utredning.