Kungavän går fri – fallet preskriberades i natt

Publicerad 2023-11-13

Den man med nära band till kungafamiljen som åtalats för sexköp går fri.

Mannen har inte kunnat hittas i tid och nu är fallet preskriberat.

– Jag hade hoppats på att det skulle gå vägen men nu gjorde det inte det, säger åklagaren Charlotte Nordström.

Under 2021 spanade polisen under en längre tid på en massagesalong på Östermalm i Stockholm innan man till slut slog till.

Under husrannsakan markerade polishundar för spermarester och under utredningens gång har polisen kunnat visa att hundratals män misstänks köpt sex på salongen.

En av männen som misstänks för sexköp har nära band till kungafamiljen. Han ska ha besökt salongen i november 2021. Mannen åtalades i förra veckan, bara fyra dagar innan preskriptionstiden för brottet skulle gå ut.

Åklagaren: Fick det på mitt bord i onsdags

I fredags sökte polisen honom i en fastighet med koppling till kungafamiljen men utan resultat. Man hade då ansökt om att få göra husrannsakan hos mannen men den begäran nekades av Stockholms tingsrätt.

Åklagaren Charlotte Nordström fick ärendet på sitt bord i först i onsdags.

– Jag kan förstå att man tycker det är konstig att åtal väntat så pass länge men utredningen har varit polisledd och utredningen blev inte klar tidigare. När jag fick detta väckte jag åtal på en gång med budskap till tingsrätten om preskriptionsrisk så de vet att de ska göra snabba försök att delge, säger Nordström.

Men nu blir det ingen rättegång.

Åtalstiden gick ut natten mellan söndag och måndag och mannen går nu fri. Något som åklagaren känner viss besvikelse inför.

– Jag hade ju inte åtalat om jag inte velat att det här skulle gå vidare. Jag hade hoppats på att det skulle gå vägen men nu gjorde det inte det, säger Nordström.

Massagesalongen var en förtäckt bordell. Under polisens tre månaders långa spaningsinsats ägde över 2 500 misstänkta sexköp rum. En av de som misstänks i härvan är en man med koppling till kungafamiljen.

Polisen: Hovet borde gjort mer

Polisen anser att hovet borde tagit ett större ansvar och hjälpa till att hitta honom.

– Det är osannolikt att de inte vet var han befinner sig, säger en källa och menar att det varit ”frustrerande” att inte få tag på mannen.

Hovet har hela tiden inte velat kommentera uppgifterna.

”Hovet kan inte kommentera ärenden gällande privatpersoner. Allmänt, när samverkan efterfrågas av polis eller andra myndigheter är hovet alltid tillmötesgående”, skev presschefen Margareta Thorgren i ett sms till Aftonbladet i söndags.

Mannen som åtalats för sexköp har nära band till kungafamiljen.

Följ ämnen i artikeln