Swishlistan blev skampåle – hundratals uthängda

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-11-01

Över en natt pekades hundratals Sundsvallsbor ut som misstänkta kokainköpare.

Den beryktade Swishlistan ledde till uppsägningar, uthängningar, hätsk debatt om partyknarkare – och en konstutställning på Sundsvalls museum.

Tjugo personer dömdes på onsdagen vid Sundsvalls tingsrätt i ett omfattande mål som rör grov narkotika- och våldsbrottslighet.

I samband med att åtalet väcktes i somras offentliggjordes förundersökningen. Bland de dryga 10 000 sidorna med förhör, telefonanalyser och brottsplatsundersökningar utgjorde ett 40-tal ren dynamit. Där redovisades namn och telefonnummer till hundratals Sundsvallsbor som via Swish fört över pengar till en 28-årig drogförsäljare i staden.

Överföringarna, totalt över 1,5 miljoner kronor, sträcker sig över flera år och polisen misstänker att de rör betalning för kokain eller andra droger.

Swishlistan skakade om tätorten med knappt 60 000 invånare där de flesta kände någon som kände någon.

”Definitivt många fler”

Personerna på listan är mellan 18 och 55 år. Henrik Blusi, kommunpolis i Sundsvall, ser det som ett tecken på att en liberal syn på droger fått fäste.

– Mig veterligen är de inte dömda, men det visar att det finns en bred grupp som använder narkotika. Inte bara etablerade missbrukare, utan många personer vi kanske inte trodde skulle hålla på med narkotika.

Listan, konstaterar Henrik Blusi, utgör toppen av ett isberg.

– Det här är bara från en telefon. Det finns andra som säljer och definitivt många fler köpare.

Arbetet med att försöka lagföra personer på listan pågår, men kan i många fall bli svårt. Normalt sett krävs mer än en Swish-betalning för att bevisa brott i efterhand.

För många blev konsekvenserna ändå både påtagliga och omedelbara. Anställda på restauranger sades upp på stående fot, idrottsprofiler och vanliga ”Svenssons” hängdes ut i sociala medier.

”Blod på händerna”

Under sensommaren och hösten har debatten rasat om köparnas ansvar och lämpligheten i att offentliggöra deras namn.

”Partyknarkarna”, lät en debattör meddela, har blod på sina händer. Andra vädjade till ett stopp på ”häxjakten” och riktade kritik mot att hundratals hängdes ut som kokainköpare.

Flera personer, däribland individer vars namn fanns på listan, har anmält Åklagarmyndigheten till Justitieombudsmannen. I mitten av oktober meddelade JO Per Lennerbrant att han inleder en granskning.

”Jag vill undersöka vilka överväganden som åklagaren gjorde och om grundläggande fri- och rättigheter respekterades”, sade Lennerbrant i ett pressmeddelande.

I väntan på JO:s besked kan den som vill ta del av Swishlistan i konstform. När en utställning om den 400-årsjubilerande staden i december öppnar på Sundsvalls museum kommer listan vara en del av det centrala verket, säger konstnären David Molander till Sundsvalls Tidning.

Den 28-årige man i vars telefon Swishlistan återfanns dömdes på onsdagen till fyra års fängelse och utvisning för grovt narkotikabrott.

Följ ämnen i artikeln