Utpekad PKK-man överklagar dom

TT

Publicerad 2023-07-27

Tingsrättens ordförande, chefsrådmannen Måns Wigén, vid en presskonferens efter att rättens dom meddelats tidigare i juli. Arkivbild.

Den man i 40-årsåldern som dömdes till fängelse i 4,5 år för att ha försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK överklagar till hovrätten.

Den kurdiska mannen, som har ursprung i Turkiet, dömdes för att med vapenhot ha försökt pressa en kurdisk näringsidkare i Stockholm att betala pengar till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

Utöver finansieringsbrottet dömdes mannen för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott, kopplat till samma gärning.

Mannen dömdes också till utvisning och förbjöds att återvända till Sverige. Migrationsverket har dock i ett yttrande till domstolen meddelat att det i dagsläget föreligger verkställighetshinder av utvisning vid fällande dom.

Mannen har förnekat kopplingar till PKK samt att han gjort sig skyldig till försök till terrorfinansiering, grov utpressning och grovt vapenbrott. Han erkänner endast vapenbrott i normalgraden och vill att hovrätten utdömer ett lägre straff. Vidare yrkas att beslutet om utvisning och återreseförbud undanröjs.

Följ ämnen i artikeln